Artnit

Sreda, 24 Juni 2015 12:05

Borislav Mihajlović Mihiz - I mene je u Beograd bacio talas jednoga rata, okupacije i izbeglištva Istaknut

Razglednica iz Beograda Razglednica iz Beograda

U mom rodnom mestu nije bilo ni reke, ni prave bare, čak ni čestitog potoka. Valjda zato, iako više od četiri decenije živim u Beogradu, retko silazim na njegove reke i ne razumem dobro i ne volim vode. Srbi su, uostalom, pomalo hidrofobski narod i većina naših gradova su svojim rekama okrenuli leđa. Ni sam Beograd za dve i po hiljade godina nije uspeo da siđe na svoje i toliko se ne razaznaje u njima da nema Beograđanina koji nije izrekao besmislicu da prestonica leži na ušću dveju reka. Beograd leži na ušću samo jedne, Save, a onoj drugoj, muškoj reci, Dunavu, ušće je u dalekoj, močvarnoj i trskovitoj delti Crnoga mora.

Jedan od najstarijih evropskih gradova neprekinutog kontinuiteta toliko je puta menjao ne samo gospodare i civilizacije već i stanovništvo, da su gotovo uvek većina njegovih žitelja bili došljaci, provincijalci. Tako je to bilo i sa keltsko-rimskim Singidunumom panonskog limesa, i despotovim prestonim Beogradom, i mađarskim Hunjadijevim i Korvinovim Nandor-Fehervarom, i Belgradčikom Sulejmana Veličanstvenog, i princ Eugenovim Grihiš Vajsenburgom. Kada su 1806. Čarapić i Karađorđe oteli Beograd, razjurili su Turke, Muslimane, Arbanase, da već 1813. povratak Osmanlija dočeka u prazmom gradu samo jedan čovek, pusti (ludi) Nastas sa svojim kerovima, pusti Nastas koga smo docnije pretvorili u "pustu Nastu". Tako se Alba Greka vekovima prazni i puni novim stanovništvom.

I mene je u Beograd bacio talas jednoga rata, okupacije i izbeglištva. Proveo sam svoj vek u njemu, ali sam kao i većina njegovog današnjeg stanovništva poreklom provincijalac.

Iz knjige Autobiografija - o drugima

Pročitano 4598 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Juli 2020 10:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Borislav Mihajlović Mihiz - I mene je u Beograd bacio talas jednoga rata, okupacije i izbeglištva