Artnit

Utorak, 30 Maj 2017 11:05

Huan Miro - Mesečeva ptica Istaknut

Huan Miro je eksperimentisao sa više medija koji su ga vodili u treću dimenziju, a jedan od njegovih najomiljenijih materijala postala je bronza. Princip mističnih suprotnosti podvlači mnoge njegove nadrealističke skulpture, uključujući i Mesečevu pticu, koju je modelovao 1945. godine. Ova apstraktna bronzana skulptura je uvećana 1966. godine i odlivena 1967. godine, a danas se nalazi u muzeju Hiršhorn i Vrtu skulpture u Vašingtonu.

Na skulpturi Mesečeva ptica Huan Miro je okupio zajedno metaforičke mineralne forme i ideje iz prirodnog i kosmičkog sveta da bi stvorio čudan, hibridni karakter, neku vrstu čudovišta sa sjajnom površinom. Skulptura predstavlja i kombinaciju figura velikih tema zajedničkih nadrealizmu i jeziku koji je Miro stvorio.

Skulptura Mesečeva ptica podseća na drevne zavetne statue i visoko je polirana, tako da uprkos tamnom izgledu ima čvrst izgled i paradoksalno postaje odražavajuća. Njeni vijugavi elementi potiskuju grupu oblika naviše, dok je čvrsta osnova nalik na noge čvrsto na zemlji. Lišena boje, za razliku od kasnijih skulptura Huana Miroa, Mesečeva ptica se oslanja na naizmenične kontrastne oblike, koji joj daju životnost.

Pročitano 2680 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Huan Miro - Mesečeva ptica