Artnit

Nedelja, 25 Avgust 2019 10:55

Konstantin Brankuši - Uspavana muza I Istaknut

Portreti, glave i biste bile su česte teme rumunskog vajara Konstantina Brankušija. Brankuši je razvio karakterističnu formu portreta biste, predstavljajući samo bestelesnu glavu modela. 1909-1910. godine je izvajao prvu skulpturu Uspavana muza u belom mermeru koristeći model baronice Renee Irene Franchon, koja se danas nalazi u muzeju Hiršhorn i Vrtu skulpture u Vašingtonu. Prerađujući ovu skulpturu, Brankuši je odlio nekoliko skulptura u bronzi, koje se danas nalaze u muzejima širom sveta.

Tema glava dok spavaju zaokupljala je Konstantina Brankušija skoro dvadeset godina. Serija skulptura pod nazivom Uspavana muza verovatno predstavlja najveći simbol u njegovom procesu spuštanja prirode u njeno suštinsko jezgro i time stvaranja estetski čiste forme. Izraz lica je ublažen i svodi se na sugestivne poteze koji definišu spokojnost i ženstvenost. Visoko izdužene obrve blago se kriju do nežnog nosa i usta. Oči su zatvorene i samo ih nagoveštavaju male natečenosti.

Na skulpturi Uspavana muza I forma zaspale žene je destilirana u gotovo savršen ovalni oblik, čistota obrisa obeležena je samo suptilnim, atenuiranim aluzijama na fizičke karakteristike modela. Glatkost dela, postignuta je Brankušijevom praksom poliranja površine skulptura dok ne postignu visok sjaj i suprotna je izrezbarenoj definiciji crta lica koju je koristio.

Pročitano 2581 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konstantin Brankuši - Uspavana muza I