Artnit

Četvrtak, 11 Oktobar 2018 10:32

Vrana i zmija Istaknut

Ilustracija basne Vrana i zmija Ilustracija basne Vrana i zmija

U svojim basnama antički grčki pisac Ezop kroz likove životinja predstavlja ljude i svaka od njih nosi neku svoju pouku. Tako se u basni Vrana i zmija kroz pripovedanje prikazuju događaji koji se odvijaju brzo i naglašavaju osnovnu ideju da mudrost može pobediti sve prepreke koje se čoveku nađu na životnom putu.

Prvi deo basne Vrana i zmija u kojem sudeluju likovi, vrana, zmija i lisica je pripovedački. U davna vremena živeo je par vrana na velikom drvetu manga. Kada su vrane jednog jutra otišle da traže hranu, zmija je puzala po drvetu i pojela nekoliko njihovih jaja. Kada su se vrane vratile bile su šokirane, jer nisu mogle da pronađu neka jaja. Kako su prolazili dani, zmija je postajala pohlepnija i pojela je sva jaja. Ojađene vrane odlučile su da pitaju svog prijatelja, mudru lisicu za savet. Lisica im je saopštila svoj plan. "Ujutru, idite do obale reke. Kada dame iz kraljevske porodice dođu na kupanje, samo pokupite ogrlicu i spustite je u rupu zmije." Sledećeg jutra, majka vrana je pokupila bisernu ogrlicu i odletela, dok je otac vran gakao glasno i privukao pažnju slugu. Sluge su trčale prema majci vrani koja je spustila ogrlicu u rupu zmije. Kada su stigli do rupe, zmija je šišteći izašla i jedan od stražara je izvadio koplje i ubio je. Vrane su bile srećne i živele su srećno na istom drvetu celog života.

Drugi deo basne Vrana i zmija, odnosno, pouka sastoji se samo od jedne rečenice. Moralna pouka ove basne je: Ako ste mudri, možete prevazići najveću prepreku.

Pročitano 2702 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vrana i zmija