Artnit

Petak, 13 Septembar 2019 10:27

Nije vjera tvrda u jačega Istaknut

Mikola Pimonenko - Vo Mikola Pimonenko - Vo

Narodna basna Nije vjera tvrda u jačega je veoma kratka. Glavni likovi volovi predstavljaju lakoverne ljude, a vuk predstavlja gramzivog lukavog čoveka koji bez milosti izneverava obećanja i dogovore. Sudbina volova oblikuje snažnu opomenu. Naravoučenije je uključeno u celinu basne i funkcioniše kao poslovica, kao efektni sažetak važnog životnog iskustva.

Udruživanje dovodi tri vola na planinu gde ima "dosta trave i vode". Kada se pojavi vuk da ih pokolje, složni volovi ga dočekuju "na rogove". Da bi ih savladao, vuk pribegava lukavstvu i razbija grupu volova koristeći njihove slabosti. Mešanje vuka u odnose volova započinje gradativno, a volovi dobijaju imena kada počinju da deluju svaki za sebe. Vuk prvo nagovara Bijelonju da sa Rudonjom izda Galonju, jer će onda njima ostati sva paša. Naivni volovi poverovaše vuku i izdadoše Galonju. Pošto je vuk uspeo da se lako domogne plena, on se opet dogovara sa Bijelonjom da izda Rudonju kako bi za njega ostala sva paša. Pošto je Bijelonja izdao Rudonju, vuk je kidisao na njega. Bijelonja se pozva na dogovor i reče: "Zar ćeš pogaziti vjeru, vuče?" Vuk mu odgovori: - "Nije vjera tvrda u jačega!" Tako su na kraju svi volovi bili pojedeni, jer se sami više nisu mogli braniti.

Moralna pouka narodne basne Nije vjera tvrda u jačega ukazuje da su za malo koristi ili lične sigurnosti i udobnosti ljudi spremni da izdaju sebi najbliže. Zato zbog svoje sebičnosti i pohlepe često stradaju.

Pročitano 3828 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Nije vjera tvrda u jačega