Artnit

Petak, 12 Oktobar 2018 10:28

Gargantua i Pantagruel Istaknut

Gustav Dore - Ilustracija za roman Život Gargantue i Pantagruela Gustav Dore - Ilustracija za roman Život Gargantue i Pantagruela

Francuski humanista, pripovedač, lekar i monah Fransoa Rable pisao je svoj komični roman Gargantua i Pantagruel u pet knjiga od 1532, kada je imao oko 37 godina, pa do kraja svog života. Prva knjiga Pantagruel objavljena je 1532, druga Gargantua 1534. godine. Treća knjiga je objavljena 1545, četvrta 1552 i poslednja, posle smrti Rablea, 1564. godine.

Izvor za roman Gargantua i Pantagruel je bilo usmeno predanje o džinu Gargantui i knjižica nepoznatog autora o njegovim neverovatnim dogodovštinama. Ime Pantagruela je sinonim za zlog duha koji ima vlast nad vodom u srednjovekovnim misterijama, legendama i farsama.

Roman Gargantua i Pantagruel je komična i satirična priča o džinovskom Gargantui i njegovom sinu Pantagruelu i njihovim raznim pratiocima, čija putovanja i avanture predstavljaju sredstvo za ismevanje gluposti i sujeverja tog vremena. Potka pripovedanja je satkana od neverovatnih dogodovština i grotesknih elemenata u koju Fransoa Rable upliće i izvanredno bogatstvo svojih realnih zapažanja. Iako je roman Rable pisao tokom 20 godina i sa mnogim prekidima, on nikada nije odstupio od svoje prvobitne zamisli - kretanja ka dole, u dubinu zemlje i ljudskog tela. Ovim kretanjem su zahvaćene sve slike i metafore, a silazak u hram Božanske Boce predstavlja sumiranje celokupne tematike romana.

Svoju humanističku viziju čoveka Fransoa Rable u romanu Gargantua i Pantagruel stvara na suprotstavljanju svemu što je zapažao u svojoj okolini, konkretnoj stvarnosti svoje epohe. Pod fantastičnim i šaljivim ruhom se kriju njegove humanističke ideje i realistička i satirična slika tadašnjeg sveta i društva. Rable je čitaoce savetovao da “smrskaju kost i sadržajnu srž posrču“, da bi u njegovom romanu pronašli “i drugu slast i skriveniji nauk, koji će vam razotkriti uzvišena tajanstva i strave tajnovite, i što se tiče naše vere, i što se tiče našeg političkog stanja, i našeg privrednog života“.

Pročitano 4150 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Juli 2020 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gargantua i Pantagruel