Artnit

Četvrtak, 31 Januar 2013 21:39

Iguman Stefan Istaknut

Iguman Stefan je nosilac filozofske misli u Gorskom vijencu, Petra Petrovića Njegoša. On je pravoslavni kaluđer, a njegovo lice je detinjski veselo i zrači optimizmom i verom u život. Njegova filozofija života utkana je poetski snažno u Gorski vijenac.

Svojim ogromnim iskustvom iguman Stefan, ispivši veliku čašu, kazuje kako mu staračka duša poigrava nad gorčinama "ko blijedi plamen po rakiji". Prvi stav je pesimističan, drugi optimističan, oba ozbiljna i oba herojska; a u držanju igumana Stefana ima i malo zdravog humora. On ovde nije samo filozof, nego je pre svega propovednik akcije.

Filozofija igumana Stefana izvire iz njegovog dugog posmatranja i razmišljanja. On je prošo sito i rešeto, video je ceo svet. Zna da kosmos nije ništa drugo do borba i on otkriva pravi smisao borbe. Priroda i život su puni sukoba i protivrečnosti. Nabraja suprotnosti u prirodi, a kao najveća su "duša i tijelo, kao sinonim neke večne borbe". "Borba nam je suđena, pa što da bežimo od svoje suđene zadaće!" govori iguman Stefan. U toj borbi može se zaslužiti časno ime ako se čovek bori za ostvarenje opštih ideala slobode i čovečnosti.

Ljudski život je po igumanu Stefanu neprestana borba dobra i zla. Čoveku je zapalo da podnosi svakojake nevolje što ih donosi život sa sobom. Život je težak i sva zla, koja su sabrana pod kapom nebeskom, su ljudska svakodnevnica, sa kojom se čovek nosi. Život je težak i za loše ljude, a još teži za dobre i blagočestive duše. I kako kaže iguman: "Čovek se ruga drugom čovjeku i pri tome liči na majmuna, koji se gleda u ogledalo i smije se sam sebi".

Filozofiju života u Gorskom vijencu, Petra Petrovića Njegoša govori iguman Stefan, jedan od glavnih likova u ovom delu. Njegove reči, pune životne mudrosti, ostaju zapamćene, i vanvremenske i čine najjaču filozofsku okosnicu ovog dela.

Pročitano 34947 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Iguman Stefan