Artnit

Subota, 24 Januar 2015 12:17

Pisma iz Italije Istaknut

Nicholas Roerich - Italija Nicholas Roerich - Italija

Putopis Pisma iz Italije Ljubomira Nenadovića nastao je tokom putovanja po Italiji posle 1850. godine. Ovaj putopis se izdvaja među ostalim njegovim putopisima po tome što je veći deo posvećen crnogorskom vladici Petru Petroviću Njegošu. Zato je i prvobitan naziv ovog putopisa bio Vladika crnogorski u Italiji čime je jasno istaknuta tema, kao i značaj Petra Petrovića Njegoša za Ljubomira Nenadovića.

Putopis Pisma iz Italije se sastoji od pisama koje je Ljubomir Nenadović uputio neimenovanom prijatelju, kome je želeo da opiše sve što je doživeo za vreme svog putovanja. Iako sam naslov Pisma iz Italije asocira na Italiju, ova zemlja i utisci koje je pisac iz nje poneo su u drugom planu. Ljubomir Nenadović piše najviše o Petru Petroviću Njegošu, koga je upoznao marta 1851. godine u Napulju.

Oduševljen ličnošću crnogorskog vladike Petra Petrovića Njegoša, pesnika, junaka, ali pre svega dobrog i poštenog čoveka, jakog karaktera, Ljubomir Nenadović sa puno ljubavi i poštovanja piše o njemu. On kaže da je bio čovek čiste duše, britkog jezika, bistrog uma, koji je nadasve voleo svoj narod i zemlju kojoj je bio vođa.

U Pismima iz Italije posebno se ističe kako Njegoš koristi svaku priliku da veliča svoj rod. Kada svi turisti celivaju lance Svetog Petra kojima je bio vezan, on to nije hteo i uzvratio je ponosno: "Crnogorci ne ljube lance!" Njega ne interesuju uspomene i suveniri iz Italije. Zato govori Ljubomiru Nenadoviću kada kupuje kamenje staro dve hiljade godina: "Što će ti to kamenje?... U Crnoj gori sve je kamenje staro milione godina; dođi, pa tovari pune lađe, ništa nećeš platiti." Kada dobija vesti o namerama Omer paše Latasa on pokazuje istinsku ljutnju i proklinje ga rečima: "Da mu srpsko zrno srce raznese kao i ostalim poturčenim pašama." Poželeo mu je i da se na Strašnom sudu sretne sa čuvenim srpskim junakom Milošem Obilićem, koga je posebno cenio.

Kroz satiričan humor, divljenje i slavljenje svog roda Ljubomir Nenadović u putopisu Pisma iz Italije opisuje mesta u Italiji kroz koje je prošao, a pre svega karakteristike društva Italije. Italijane prikazuje kao ljude koji potkradaju putnike. Kada piše o italijanskom građanstvu, pominje Lazarone koji besposleni, polunagi šetaju ulicama, oko vrata nose ikonicu Bogorodice, lako polaze sa pesmom u rat, u kome nisu junaci i sa pesmom beže iz njega. Zapaža da mnogo ljudi u Napulju ne zna da čita i piše, kada vidi da na pijacama i ulicama sedi po jedan čovek za stolom koji ljudima piše pisma, račune i ostalo. O vladaocima Italije kaže da im je samo važno da nastave da vladaju i da uopšte ne brinu o svom narodu.

Ljubomir Nenadović u putopisu Pisma iz Italije prikazuje i pripadnike naroda na koje nailazi u raznim situacijama i na različitim mestima. Njih slika prema drugima na osnovu stereotipa o Srbima, Turcima, Francuzima, Italijanima, Nemcima i Englezima. Upečatljiviji su opisi Francuza, koji vole zabavu u svakom smislu reči. O ponosnim, nedruželjubivim Englezima piše kada su se peli uz Vezuv. "Jedna Engleskinja, devojka mlada i lepa, nije htela primiti ničije pomoći; nju smo često iščekivali dok se odmarala. Ona bi volela umreti onde u onoj strani, nego svoju nežnu ruku pružiti u crnu ruku odrpanog vođa. I naše česte ponude odbijala je sa dve reči: Dank - ju!"

Pročitano 19206 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pisma iz Italije