Artnit

Ponedeljak, 22 Januar 2018 11:32

Arnold Beklin - Dijanin lov Istaknut

Švajcarski slikar Arnold Beklin je jedna od glavnih figura u nemačkom simbolizmu. Tokom svoje umetničke karijere on je oživeo istorijsko slikarstvo sa mitološkim temama. Sliku Dijanin lov iz 1896. godine sa ovom temom slikao je dok je živeo u Italiji, gde je u pronašao izvor inspiracije u ljubavi prema antičkoj kulturi. Sa ovom slikom, vraća se na temu koju je tretirao ranije, kada je slikao veliku sliku Dijanin lov koju je naručio muzej u njegovom rodnom gradu Bazelu. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Dijanin lov ilustruje epizodu Ovidijeve Metamorfoze. U toku lova, smrtnik tebanski princ Akteon gubi put i iznenađuje boginju lova Dijanu koja se kupala naga u proleće u šumi. On beži, ali uskoro shvata da ga je ogorčena Dijana pretvorila u jelena. Njegovi psi su navalili na njega i razderali ga na komade.

Na slici Dijanin lov Arnold Beklin je slobodno adaptirao mit, postavljajući ga skoro u natprirodni pejzaž u kojem su neki detalji tretirani sa velikom preciznošću. Uz nekoliko lovaca prikazana je boginja lova Dijana sa lukom. Svirepi psi trče prema nakostešenom jelenu koji je već na zemlji i sa strelicama na leđima.

Pročitano 861 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Decembar 2019 11:22

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Arnold Beklin - Dijanin lov