Artnit

Nedelja, 27 Septembar 2015 11:10

Francisko de Zurbaran - Mrtva priroda sa keramičkim ćupovima Istaknut

Španski slikar Francisko de Zurbaran je naslikao veoma malo mrtvih priroda. Njihovi predmeti su jednostavni, sa nekoliko komada voća, korpi, posuda, tanjira, ili cveća. Kompozicije ovih slika su takođe jednostavne, uska polica sa predmetima postavljenim duž nje, osvetljena jakom svetlošću koja dolazi skoro direktno sa leve strane. Remek-delo Franciska de Zurbarana Mrtva priroda sa keramičkim ćupovima iz 1636. godine, danas se nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Na slici Mrtva priroda sa keramičkim ćupovima su prikazana četiri predmeta, keramička ćupa. Oni nisu postavljeni na jednoj liniji, a neki su bliži od ostalih. Red izgleda kao da je privremen, ali su ćupovi ravnomerno raspoređeni, i slika podešava različite oblike, visine, širine, osvetljenje, boje četiri ćupa i ploče u vizuelnu ravnotežu.

Slika Mrtva priroda sa keramičkim ćupovima čini sve što može da nas uveri u prisutnost ovih predmeta, senčenjima, zaobljenim oblicima, njihovim tvrdim, sjajnim površinama. Ćupovi na slici povećavaju prisutnost, a istovremeno realizam zapravo čine misterioznim. Oni su potpuno realni i krajnje natprirodni. Obične materijalne stvari, kao što su keramički ćupovi izgledaju mistično, numinozno, sveto. To je moć slike, dvosmislena ravnoteža, što je delimično prikazano u njihovom izgledu i u osvetljenju.

Pročitano 4224 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Juli 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Francisko de Zurbaran - Mrtva priroda sa keramičkim ćupovima