Artnit

Subota, 08 Mart 2014 18:39

Eduar Mane - Berta Morizo sa buketom ljubičica Istaknut

Francuski slikar Eduar Mane je slikao portrete svojih bliskih prijatelja i članova porodice, koji ne predstavljaju jednostavno portretisanje, već su pre svega intimne studije. Impresionističku slikarku, svoju dobru prijateljicu Bertu Morizo naslikao je deset puta, i svaki portret odlikuje sasvim drugačije raspoloženje i kompozicija. Slika, pod nazivom Berta Morizo sa buketom ljubičica, je verovatno najpoznatiji portret Berte Morize, koji je Mane naslikao 1872. godine. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Oko 1867. godine Eduar Mane upoznaje Bertu Morizo, dok je radila u muzeju Luvr u Parizu. Među njima se razvija iskreno prijateljstvo, što dokazuju njeni brojni portreti. 1874. godine Berta se udaje za Maneovog mlađeg brata Ežena.

Na slici Berta Morizo sa buketom ljubičica Eduar Mane prikazuje Bertu dok je u žalosti zbog očeve smrti. Umesto jedinstvene svetlosti koju je često koristio na svojim portretima, Mane živo osvetljava model sa strane, i tako lice Berte izgleda kao da je celo u svetlosti i senci. Ovde je predstavljena sa crnim očima, iako je imala zelene oči, obučena u crno, sa šeširom, bez sumnje da bi se naglasila njena "španska" lepota, što se primećuje i na Bertinom portretu koji je Mane naslikao 1869. godine.

Kompozicija slike na kojoj dominira crna boja je uzvišena. To je harmonija crne boje - crni šešir, crna pelerina, crne trake, crna svila, crni šal, crne oči - svi nasuprot blede nijanse kože, istaknutih pramenova kestenjaste kose Berte Morizo, i sedef tona pozadine.

Mnogim posmatračima slike Berta Morizo sa buketom ljubičica izgleda, kao da se kroz nju izražava ljubav između Manea i Berte. Smatra se da na ovoj slici ona izgleda iskrenije i samopouzdanije, nego na drugim slikama Manea. Bertin pogled je obično prikazivan prilično intenzivno, i bio je karakterističan što potvrđuje i nekoliko njenih fotografija.

Neobičan i opčinjavajući portret Berta Morizo sa buketom ljubičica smatra se remek-delom Eduara Manea. Pol Valeri ga je nazivao "pesmom koja kombinuje čvrstinu njegove umetnosti sa misterijom... slikajući prepoznatljiv i esencijalni šarm Berte Morizo". Anri Matis je rekao da je Mane bio "prvi slikar koji je mogao da izrazi svoja osećanja", i zato se ovaj portret, može smatrati kao neposredan izraz osećanja koja je Mane gajio za ovu izuzetnu ženu.

Pročitano 4281 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Novembar 2018 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Berta Morizo sa buketom ljubičica