Artnit

Sreda, 24 Maj 2017 10:48

Nega Alstroemerie Istaknut

Alstroemeria je rod gomoljastih višegodišnjih baštenskih biljaka, poznat po imenima peruanski ljiljan, Inka ljiljan, divlja orhideja. Više vrste su pogodne za sađenje u vrtu, a patuljaste vrste za sađenje u kamenjaru ili u saksijama i žardinjerama. Osim kao baštensko cveće, većina vrsta može da se koristi za cvetne aranžmane i bukete kao rezano cveće. Alstroemeria nije laka za gajenje, ali kada se nađe odgovarajuće mesto za nju, ona će godinama cvetati i razmnožavati se.

Gomolji Alstroemerie se sade kasno u leto ili rano u jesen na dubini od 20 santimetara. Seme se seje u saksije i žardinjere u februaru, a direktno u vrtnu leju u maju. Seme zadržava klijavost u periodu od tri do četiri godine, a mlade biljke cvetaju posle dve godine.

Najbolje mesto za Alstroemeriu je ono gde će dobiti puno sunca, delimično u senci ili neki natkriveni prostor. Kada se gaji u saksijama treba joj zaštita od direktnog sunca.

Alstroemerii odgovara hranljivo, vlažno i dobro drenirano zemljište. Da bi bolje napredovala u zemljište može da se dodaje stajnjak i treset.

Iako je tolerentna i na sušu, Alstroemeria treba da se zaliva redovno. Zalivanjem u sušnim periodima podstaći će se dalje cvetanje.

Tokom vegetacije Alstroemeria se prihranjuje jednom nedeljno veštačkim đubrivom.

Alstroemeria podnosi temperaturu do -10 stepeni. Posle prvih mrazeva treba odseći nadzemni deo biljke, a da bi se podzemni delovi zaštitili od smrzavanja treba zemljište zaštititi suvim lišćem i nagrnuti preko zemlju. U krajevima sa jakim zimama preporučuje se vađenje biljaka u jesen i sađenje u saksije, koje se drže u prohladnoj prostoriji do proleća.

Kada se neguje Alstroemeria treba koristiti rukavice, jer može biti iritantna za oči i kožu.

Pročitano 6120 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Septembar 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega Alstroemerie