Artnit

Petak, 12 Maj 2017 10:58

Raspoređivanje saksija i žardinjera u eksterijeru doma Istaknut

Saksije i žardinjere sa biljkama ili cvećem mogu da ukrase svaki eksterijer doma, unesu zelenilo i miris, kao i dodaju boju i teksturu. One mogu da budu u različitim veličinama i od različitih materijala, a mogu se pomerati ili fiksirati na jednom mestu. Njima može da se oživi svako dvorište, terasa, balkon ili vrt.

Saksije od plastike, drveta, terakote ili gline i žardinjere od betona, metala ili drveta mogu da ulepšaju ulazna vrata, staze ili stepenice koje vode do ulaznih vrata. One mogu da se grupišu po boji, materijalu ili teksturi. Njihovo grupisanje sa pojedinačnim biljkama u blizini ulaza čini ih pogodnim za promenu biljaka u toku svakog godišnjeg doba.

Na trem koji ima vertikalni prostor mogu da se pričvrste saksije za zidove, koje će predstavljati zanimljivu vrstu zidne umetnosti. Biljke sa debelim, sočnim listovima, koje ne zahtevaju mnogo vode, poput čuvarkuće su dobar izbor za ove saksije. Saksije sa jednogošnjim cvećem zakačene o ogradu doma stvoriće zanimljiv vizuelni utisak.

Više grupisanih saksija raznih veličina, boja i tekstura sa raznovrsnim biljkama mogu da stvore raskošan efekat na stepenicama, ali i u svakom delu dvorišta. Korišćenje terakota saksija u različitim veličinama je siguran način da se dobije jedinstven dizajn. Boja, veličina i oblik saksija takođe mogu da pomognu da dizajn bude skladan.

Ne mora samo mnogo različitih biljaka ili mnogo različitih vrsta cvetova da stvori impresivan dizajn u eksterijeru doma. Pojedinačno ili grupisani zajedno u istoj saksiji ili žardinjeri izgledaće lepo karanfili, hoste, koreopsisi ili muškatle u jednoj ili u više boja.

Velike saksije ili ćupovi mogu da budu lep ukras na ulazu ili centralna tačka u dvorištima. Sa zanimljivim biljkama i cvećem unose zelenilo i miris, a istovremeno i stvaraju vizuelne “zidove“ koji će stvoriti prijatniju atmosferu.

 

Pročitano 6030 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Raspoređivanje saksija i žardinjera u eksterijeru doma