Artnit

Nedelja, 14 Maj 2017 11:18

Blechnum spicant - jelenska paprat Istaknut

Blechnum spicant je vrsta paprati, koja je u narodu poznata pod imenima jelenska paprat i vlasasta rebrača. Potiče iz Evrope i zapadne Severne Amerike gde uglavnom raste u vlažnim, senovitim šumama. Gaji se kao baštenska biljka u senovitim vrtovima i kamenjarima, a zbog zanimljive teksture listova uvek je lep ukras u seoskim vrtovima.

Jelenska paprat (Blechnum spicant) pripada rodu rebrača (Blechnaceae). Ime roda potiče od grčke reči blechnon za jednu vrstu paprati, a ime vrste spicant potiče od latinske reči spica, što znači klas, a odnosi se na uspravne plodne listove nalik na klasove.

Listovi jelenske paprati su jednostruko rasperjani, duguljasti, dvojaki. Sterilni i plodni listovi se razlikuju po obliku, što stvara prepoznatljivu teksturu lišća i tonski kontrast na istoj biljci. Tako su sterilni listovi tamnozeleni sa ravnim valovitim rubovima, dugi do 50 cm, pripijeni uz tlo. Plodni listovi su uspravni, zeleni samo leti, a kasnije postaju tamnobraon boje, dugi su do 90 cm i imaju po dva reda spora na donjoj strani.

Jelenska paprat može da poraste u visinu od 20 do 50 cm.

Pročitano 3154 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Septembar 2020 11:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Blechnum spicant - jelenska paprat