Artnit

Utorak, 11 Juni 2019 11:00

Simbolika ježa Istaknut

Hans Hofman - Jež Hans Hofman - Jež

Za razliku od nekih životinja, kao što su riba ili pas, jež ne zauzima istaknuto mesto u mitologiji i folkloru. Ipak, neke kulture koje su se razvile tamo gde su ova stvorenja pronađena, ugradile su ježa u svoju tradiciju. Neke kulture su pozitivno gledale na ježa i povezivale su ga sa izobiljem, vitalnošću i energijom koju je sunce isijavalo, dok su ga druge videle u negativnom svetlu.

U drevnom egipatskom društvu jež je imao povoljnu reputaciju. Stari Egipćani su ježeve predstavljali u obliku amuleta. Slike ježa su prikazivane i na grobnicama Starog kraljevstva, kao ponuda ili u lovačkim scenama. U nekim grobnicama, kao na primer u Sakari i Gizi, postoje i prikazi "ježevih brodova", koji se mogu identifikovati slikom ježa na njihovim trupovima.

U drevnim vremenima jež je generalno bio simbol Velike Majke, ali posebno je bio simbol sumerske boginje Ištar.

Stari Rimljani i Grci povezivali su ježa sa inteligencijom. Oni su cenili sposobnost ježa da sakuplja grožđe iz vinograda na svojim bodljama tako što se kotrlja na njima, a zatim ih nosi kući i skladišti za zimu. Grci su ovu akciju nazvali "branje zubima". Plutarh kaže da je video da je to učinjeno i da je stvorenje "izgledalo kao gomila grožđa koja se meša duž tla, tako gusto pokrivena životinja sa svojim plenom".

U nekim kulturama jež se tradicionalno smatra simbolom nesreće i neiskrenim stvorenjem. U Mongoliji se veruje da je znak loše sreće kada uđe u svoj dom. Razlog za to je to što ježevi obično hodaju glavom prema dole i tako prikrivaju svoja lica. U Irskoj je povezivan sa vešticama koje su sisale mleko krava.

Ježevi se pojavljuju u pričama o moralu, gde su simboli za krađu "plodova" ljudskog duha ili moralnog ponašanja, upozorenja o strategijama đavola. Na suprotnoj strani ježevi su takođe simbolizovani kao učenje o plemenitosti, poniznosti, a ne hvalisanju ili ispraznosti.

Ježevi imaju značajniju ulogu u bajkama gde se pojavljuju kao vodiči za životinje, životinjske neveste/mladoženje i obožavatelji mudre i nežne prirode. Posebno su u slovenskim pričama ježevi čuvari znanja i reda i oličenja magijske moći.

Pročitano 26112 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika ježa