Artnit

Sreda, 05 Juni 2019 10:43

Potočna pliska - gorska pastirica Istaknut

Potočna pliska (Motacilla cinerea) poznata po imenu gorska pastirica je mala ptica selica iz reda pevačica koja živi na obalama brdsko planinskih reka i potoka, a tokom zimskog lutanja se može videti čak i u gradovima. Kao i druge pliske, često tokom kretanja maše svojim dugim crnim repom s belim rubovima gore-dole i leti nisko talasasto.

Potočna pliska je duga 17 do 20 santimetara. Telo joj je vitko i izduženo. Gornji deo tela i glava su sive, podrepak je žut, a grudi i stomak su beli izuzev mužjaka kod kojeg su grudi žute. Mužjak ima crno grlo oivičeno beličastim prugama nalik na brkove i bele brkove i obrve, grlo ženke je crno prošarano belim, dok je grlo mladih ptica belo a "brkovi" nisu prisutni.

Period gnežđenja potočnih pliski traje od početka marta do avgusta. Pre parenja mužjak uzleće i uz lepršanje krila i cvrkutanje spušta se kao padobranac. Mužjak i ženka grade gnezdo u blizini brzih potoka ili reka na nasipu između kamenja i korenja, u šupljinama i pukotinama stena, a ponekad i ispod mostova i na građevinama. Gnezdo je u obliku šolje, spoljašnji deo od grubljeg biljnog materijala, a unutrašnjost je obložena finom travom, perjem ili životinjskom dlakom. U gnezdo ženka polaže 3 do 6 pegava jaja na kojima leži oko dve nedelje. Pošto se izlegu ptići dobijaju perje u toku dve nedelje.

Potočne pliske se hrane pojedinačno ili u parovima na livadama ili na plitkim močvarama raznim vodenim beskičmenjacima, uključujući leteće insekte, rakove i mekušce.

Potočne pliske zimuju svake godine na istim mestima, ponekad u malom gradskom vrtu. Zimi se skrivaju u malim grupama. Obična kukavica je ponekad parazit legla potočne pliske, a kliktavci, kao što su na primer orao ili soko ih ponekad love.

Potočnu plisku direktno ugrožava izgradnja derivacionih hidroelektrana na planinskim rekama i potocima. Spada u ugroženu vrstu ptica. U Srbiji je zaštićena vrsta ptice.

Pročitano 3425 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Potočna pliska - gorska pastirica