Artnit

Subota, 13 Januar 2018 11:23

Džon Fante - Put do psećeg srca isti je kao put do ljudskog Istaknut

Dizajn korica knjige Moj pas Glupi Dizajn korica knjige Moj pas Glupi

Osim toga, tu je bilo i njegovo poreklo. Kako sam bio ubeđen da je japanske rase, možda sam ipak grešio što ga tretiram kao čistokrvnu akitu. Jer šta ako je njegov majka nekim sličajem bila nemački ovčar? Takva mešavina orijentalne i tevtonske krvi izazvala bi ogromne genetske komplikacije. Germanska ratobornost združena sa istočnjačkom prepedenošću bila je totalno neprevidiv spoj, kao benzin pomešan sakeom.Ti elementi su mogli da ostanu neko vreme u ravnoteži, ali bi požar, pre ili kasnije, bio neminovan.

Put do psećeg srca isti je kao put do ljudskog, i u roku od dve nedelje Glupi je gledao na mene kao na hranitelja, i bio je moj.

Pas mi je zaista bio potreban. On je činio moj životni krug jednostavnim. Bio je tu u dvorištu, živ i druželjubiv, umesto drugih pasa koji su bili mrtvi i u istom tlu po kome je on tumarao. Mogao sam to da shvatim - moji pseći prijatelji, živi i mrtvi, svi na istom komadu tla. Moji otac i majka ležali su na groblju gore na severu, a ja sam još bio živ na rtu Djum, hodajući po istoj kori kalifornijske zemlje u kojoj su i oni. I to sam mogao da shvatim.

Mogao sam da izađem s lulom u noć i pogledam u Glupog pa u zvezde, i veza je postojala. Zavoleo sam tog psa. Kad sam bio dečak u Koloradu, često sam sedeo s mojim psom i gledao u iste zvezde. Glupi je bio ponovno detinjstvo, vraćajući mi stranice katehizisa. Ko je Bog? Bog je stvoritelj neba i zemlje i svega što postoji. Da li je Bog svuda oko nas? Bog je svuda. Da li nas Bog vidi? Bog nas vidi i pazi na nas. Zašto nas je Bog stvorio? Bog nas je stvorio da ga spoznamo i volimo ga u ovom svetu i budemo srećni s njim u sledećem.

Iz romana Moj pas Glupi

Pročitano 2064 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 06 Decembar 2019 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Džon Fante - Put do psećeg srca isti je kao put do ljudskog