Artnit

Sreda, 03 Januar 2018 12:11

Personate kao kućni ljubimci Istaknut

Personata (Agapornis Personata) je mali, zdepasti afrički papagaj koji je popularan kao kućni ljubimac. Zbog belog kruga oko očiju poznat je po imenima maskirani ljubavni papagaj i ljubavni papagaj. Veoma je živahan i druželjubiv i potrebno ga je držati u paru. Kao i mnoge druge vrste papagaja par će se vezati za ceo život, a ako njihov partner ugine ili se odvoji od njih, obično će se povezati sa novom pticom, pod uslovom da postoji jedna dostupna koja im se dopada.

Personati je potreban veliki kavez kako bi se stavile sve igračke i ljuljaške koje će im biti potrebne. Zato što voli da se penje, kavez treba da ima horizontalne šipke na najmanje dve strane, a da bi mu noge ostale zdrave i jake treba da ima najmanje dve ili tri prečage različitih veličina, oblika i tekstura. Kavez treba da se stavi dalje od poda i da bude udaljen od promaje ili vrućih mesta, kao što su otvoreni prozori, otvori za vazduh i vrata. Pošto može da se prehladi ako je izložen vetru dok je vlažan nakon kupanja, najbolje ga je držati na toplom mestu dok se potpuno ne osuši.

U prirodi personate žive u staništima okruženim vodom, pa je neophodno pružiti im više mesta za kupanje. Neki vole da se kupaju u plitkoj posudi, neki da se prskaju, a neki čak i da se tuširaju sa svojim vlasnikom.

Kada se drži sama u kavezu personata zahteva veliku pažnju vlasnika kako bi nadoknadio nedostatak društva. Ako se ignoriše, verovatno će postati agresivna i neurotična, kao i mnogi papagaji.

Ogledala se ne smeju davati personati zbog tendencije vezivanja sa "pticom u ogledalu". Ako jedna ptica ostane sama u svom kavezu, ogledalo će ometati njenu obuku ili čak izazvati agresivan odgovor. Kada u kavezu postoje dve personate, one nemaju potrebu za ogledalom jer imaju jedna drugu da se igraju.

Personate su veoma aktivne i vole da žvaću stvari, a papir im je najomiljeniji. Zato ih treba pažljivo pratiti i zaštititi nameštaj, električne žice ili bilo šta drugo što bi mogli da žvaću.

Ako ne budu pravilno socijalizovane, personate će koristiti svoje kljunove kao način "našeg disciplinovanja". Takođe, one mogu da budu veoma agresivne prema drugim životinjama (uključujući ptice), ako ih ne poznaju ili su ljubomorne na pažnju koju dobijaju od svojih omiljenih ljudi.

Ishrana personate je sastavljena od prosa, ovsa, svetlog semena, kanarinskog semena, sirka, američkog sirka uz dodatak voća i povrća, kao i minerala i kompleksa vitamina. Povremeno treba davati meku hranu, naročito mladim pticama, na primer mešavinu od barenih jaja, keksa i malo plavog nemlevenog maka. Od zeleniša im prija list maslačka, mišjakinja, spanać, grančica peršuna sa lišćem, a od povrća šargarepa, brokoli, tikvice, krastavac, drška sa semenjem neljute paprike, a zabranjena je zelena salata, kupus, kelj, karfiol špargla, crni luk, pasulj, grašak. Od voća se preporučuju jabuke, grožđe, papaja i mango, a ne treba davati kruške, breskve, dinje i lubenice jer mogu da izazovu proliv. Treba izbegavati mlečne proizvode. Alkohol, čokolada i kofeinska pića mogu ubiti pticu, čak i ako se daju u vrlo malim količinama.

 

Pročitano 5962 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Decembar 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Personate kao kućni ljubimci