Artnit

Utorak, 10 Januar 2017 12:39

Šumski brgljez - običan brgljez Istaknut

Mala živahna ptica Sitta europaea poznata kao šumski brgljez i običan brgljez je vrsta ptica pevačice koja pripada rodu Sitta. Živi u parovima ili malim porodicama u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i na severu Afrike. Obično naseljava stare listopadne i mešovite šume visokih stabala u kojima ima i prizemnog rastinja, a može da se vidi i u parkovima gradova.

Šumski brgljez je dug oko 14 santimetara. Na gornjoj strani je olovnosive, na donjoj riđožute boje. Preko očiju ima crnu prugu, a trbuh je narandžaste boje. Vrat i grlo su beli. Kljun je veoma oštar i jak u obliku šila i njime dubi koru drveta u potrazi za insektima i njihovim larvama.

Za gnezdo šumski brgljez koristi duplje u drveću ili stenama, a ponekad rupe detlića ili prirodne rupe u drveću. Gnezdo se obično nalazi iznad zemlje između 2 i 20 metara. Podloga za gnezdo su suvo lišće i ljuspice kore bora, a često se smanjuje ulaz u gnezdo tako što ga oblepi blatom.

Ženka polaže u gnezdo 6 do 9 beličastih jaja sa crvenim mrljama, na kojima leži 13 do 18 dana, kada je mužjak hrani. Oba roditelja hrane ptiće u gnezdu, a nastavljaju da ih hrane još neko vreme nakon napuštanja gnezda dok ne postanu samostalni.

Ptiće roditelji pretežno hrane insektima, a ponekad i semenkama. Nakon 20 do 25 dana ptići napuštaju gnezdo.

Šumski brgljez hranu uglavnom nalazi na stablima i velikim granama drveća, a van sezone parenja i na tlu. Hrani se uglavnom insektima, ponekad gusenicama i bubama, a u toku jeseni i zime semenkama i orašastim plodovima. Kada tokom jeseni ima mnogo hrane sakriva višak za zimu, ali često zaboravi mesta na kojima je sakrio. Tokom zime se udružuje sa jatima senica, detlića i ostalih šumskih ptica sa kojima traži hranu, a ponekad posećuje hranilice za ptice.

Šumski brgljez je ugrožena vrsta ptice i strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 3627 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Šumski brgljez - običan brgljez