Artnit

Ponedeljak, 09 Januar 2017 12:28

Ishrana ptica u toku zime Istaknut

Postoje dva sasvim suprotna mišljenja o tome da li je potrebno ptice u prirodi hraniti u toku zime. Jedna teorija naglašava da hranjenje ptica nije potrebno zimi i da ih treba prepustiti prirodnoj selekciji pri čemu će samo jake, najotpornije i najsnalažljivije ptice preživeti. Ali, treba imati u vidu i činjenicu da je danas većina ptica ugrožena aktivnostima čoveka u urbanim i u ruralnim područjima koji je uslovio pre svega gubitak staništa i hrane ptica i zagađenost voda.

Danas se uglavnom smatra da treba hraniti ptice zimi, jer se tako sačuva veći broj jedinki koje će u proleće imati i veći broj mladunaca čime im se povećavaju šanse za preživljavanje. Kada se počne sa njihovom ishranom treba nastaviti do kraja zime. Preporučuje se da se hrana ostavlja u manjim količinama i što češće, kako ne bi bila duže izložena vlazi.

Za ishranu ptica se mogu koristiti posebno konstruisane hranilice ili jednostavne ručno izrađene hranilice od dasaka. Ne treba ih bojiti u jarke boje, jer se ptice plaše toga. Da hrana ne bi bila izložena padavinama, trunula ili se smrzavala, dobro je da hranilica ima krov.

Hranilice najčešće posećuju senice, crnoglava senica, plava senica i velika senica, koje jedu rado i goveđi loj i semenke suncokreta i bučine koštice. Brgljez koji se često udružuje sa jatima senica, detlića i ostalih šumskih ptica da bi tražio hranu, takođe je redovan posetilac, a ako ima dovoljno suncokreta posetiće hranilicu i zelenduri. Zrna pšenice rado uzimaju vrapci, a komadiće jabuka i krušaka kosovi i drozdovi, dok detlić voli goveđi loj. U nešto manjem broju hranilice posećuju zebe, strnadice, češljugari, batokljuni, popići.

Dobra kombinacija za hranjenje ptica su mešavine hrane sa sitnijim semenkama uz semenke suncokreta sa mnogo masnoća. Najmanje kvalitetna hrana je običan beli hleb, jer pticama ne obezbeđuje dobar izvor hranljivih sastojaka i stvara im probleme sa varenjem. Kada se ipak daje hleb, preporučuje se stari hleb od integralnog brašna i sa semenkama, sitno izmrvljen, ali nikako plesniv hleb. Njega će najradije jesti vrapci i ponekad kosovi.

Pročitano 3799 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Septembar 2020 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ishrana ptica u toku zime