Artnit

Utorak, 04 Avgust 2020 10:15

Kler Žoaj - Klod Mone u Živerniju Istaknut

Klod Mone - Umetnikova kuća u Živerniju Klod Mone - Umetnikova kuća u Živerniju

S njihovo osmoro dece, gde najmlađe nije imalo ni pet godina, dospeli su u Živerni krajem aprila i početkom maja 1883. godine, posle ekstravagantnog preseljenja, koje je trajalo oko šest dana, obeleženog finansijskim problemima, koji su potajno ušli u njihove navike. Količina stvari je bila zapanjujuća, a njihova četiri čamca prevezena su Senom.

U svom prtljagu poneli su najbolje oružje da se suoče s nepoznatim, a to je jedna čudesna žudnja za životom udvostručena sposobnošću zaborava koja se graničila s nesvesnim. Inače, na putu su ostavili svoju kuvaricu, svoju nastavnicu, pa čak i onu velikodušnu Alisinu sobaricu, koja je insistirala, posle prodaje Rotenbura, da ostane u službi bez dobijanja plate...

Alisa je već presekla između propalog muža mecene i umetnika bez novca, što je naročito u to vreme bila prilična hrabrost. Sada je konačno zamenila Rotenbur i sećanja na njega jednim malim obnovljenim domaćinstvom.

Uistinu, Mone i Alisa nisu spoznali svoju sreću, jer pravi luksuz u Živerniju jeste da se ne živi tik pored nekoga i da se ima, povrh toga, vrt zatvoren zidovima: on je odličan da se u njemu iskoristi mikroklima i, još više, da se zaštiti od komšiluka. Jer, ispred naših cvetnih bašti svi smo rođaci ljubitelja La Brijera i u svakoj civilizaciji vrednoj imena, nikada ne bi trebalo, bez najave, razgovarati sa zauzetim baštovanom.

U stvarnosti Mone nije mogao naći lepšu od ove kuće, koja izgleda kao već renovirana, pomalo urbanizovana, s više ili manje sreće. Ona je dobro pozicionirana u pravcu sever-jug i, okrenuta leđima brežuljku, gleda na vrt kako se rasprostire u blagu padinu prema plodnim livadama koje su, u ovo doba godine, pod plimom cveća i trave, pokraj polja divljih irisa, nad kojima stražare prelepe vrbe. Voćnjaci koji se uspinju po brežuljcima sada su u cvetu, neki lep vozić zahuktava se između reke i Kraljevskog puta, a male “perionice“, na obali reke, poslednji su “salon“ gde žene sa sela razmenjuju svoje tračeve.

Vrlo blizu Pariza, to je na vrhu sveta!

 

La Brijer - Žan de La Brijer, francuski filozof i pisac iz XVII veka, napisao je satiričnu i danas veoma popularnu knjigu Karakteri - naravi ovoga veka, u kojoj na nepogrešiv i izuzetan način opisuje društvo svog vremena kroz 1200 portreta, maksima, refleksija...

Iz knjige Beleške iz Moneove kuhinje

 

Pročitano 1590 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kler Žoaj - Klod Mone u Živerniju