Artnit

Nedelja, 09 Februar 2020 12:49

Hram Sunca - Konarku Istaknut

Hram Sunca u Konarku je hinduistički indijski hram koji je izgradio kralj iz dinastije Ganga, Narasimhadeva I u XIII veku u mestu Konarku na obali Bengalskog zaliva, 65 kilometara od grada Bhubanesvara u indijskoj državi Odiša. Poznat je i po imenu Crna pagoda, jer je izgrađen od oksidiranog starog peščanika koji na izlazećem suncu postaje sjajan. Povezan je direktno sa idejom i verovanjem o personifikaciji boga Sunca, koja je pretpostavljena u Vedama i klasičnim tekstovima.

Hram Sunca je posvećen bogu Sunca Surje, koji je u indijskoj tradiciji darovatelj života i "oko sveta" koje svakodnevno izveštava boga Varunu o tome šta se događa s bićima na Zemlji, pa je tako i svedok ljudske karme. Zamišljen je kao divovska kočija boga Sunca Surje s dvanaest pari točkova koje vuče sedam konja. On simboliše put Sunca po nebu, a ukrašen je sofisticiranim i rafiniranim ikonografskim prikazima savremenog života i aktivnosti kao što su reljefi - zamršene rezbarije različitih figura, uključujući hinduističke bogove, slike svakodnevnog smrtnog života, ptica, životinja. Na severnoj i južnoj strani nalaze se 24 izrezbarena točka, prečnika oko 3 metra koji se mogu koristiti kao sunčani sat, kao i simbolički motivi koji se odnose na ciklus godišnjih doba i meseci. Između točkova postolje hrama je u potpunosti ukrašeno reljefima fantastičnih lavova, muzičara i plesača i erotskih grupa. Hram takođe ima erotske skulpture na svojoj šihari koje pripadaju tradiciji tantre.

Hram Sunca ima promer 261 x 160 metara i poravnan je po putanji sunca preko neba u smeru istok-zapad. Karakteristični krivuljni tornjevi uokviruju kupolu središnjeg svetišta s četiri strane. Glavni toranj je visok 70 metara, a legende navode da se na njegovom vrhu nekada nalazio magnetit. Glavno svetište (Mantapa) sa raskošnim spoljnim ukrasima visoko je oko 60 metara, a Velika dvorana 30 metara.

Oko Hrama Sunca kao jedinstvenog umetničkog dostignuća nastale su legende. Njegova izgradnja izazvala je mobilizaciju 1200 radnika tokom 12 godina. Napustivši rodno mesto da se posveti svom poslu arhitekta hrama Bisu Moharana postao je otac sina. Njegov sin je postao deo radionice i nakon što je sagradio kupolu hrama, koju njegov otac nije uspeo da dovrši, žrtvovao se skokom u svemir.

Kao jedan od najpoznatijih hramova u Indiji, Hram Sunca je upisan na Uneskov popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji 1984. godine.

Pročitano 1885 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hram Sunca - Konarku