Artnit

Petak, 16 Mart 2018 11:16

Mermerna statua Ranjene Amazonke Istaknut

U grčkoj umetnosti su često prikazivane Amazonke, žene ratnice u borbi protiv heroja kao što su bili Herakle, Ahil i Tezej. Tema ranjene Amazonke je posebno bila omiljena u antičkoj grčkoj skulpturi. Poznata je mermerna statua Ranjene Amazonke koja pripada imperijalnom periodu, I-II veku nove ere i danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku. Originalna statua je verovatno stajala u okruženju velikog hrama Artemisa u Efesu, na obali Male Azije, gde su Amazonke imale legendarne i kultne veze sa boginjama.

Mermerna statua Ranjene Amazonke je visoka 203,84 santimetara. Njene donje noge su od kamena, a stopala su obnovljena odlivcima uzetih sa kopija ove statue u Berlinu i Kopenhagenu. Veći deo desne ruke i donji deo stuba postolja su mermerne restauracije iz XVIII veka.

Fokus mermerne statue Ranjene Amazonke je na činjenici da je prikazana žena ratnica. Ona je izgubila oružje u borbi i krvari iz rane pod njenom desnom dojkom. Visina i mišići figure daju joj auru snage i moći. Njene dojke su gole, ima zakrivljene kukove, a duga kosa je oblikovana na ženski način. Hiton je odvezan na jednom ramenu i opasan u struku pomoću improvizovane uzde konja. Ona se lagano naslanja na stub sa leve strane, ali uprkos njenom stanju, lice ne pokazuje znake boli ili zamora. Desna ruka na glavi ukazuje na gest koji se često koristi za označavanje spavanja ili smrti. Takvo emocionalno ograničenje karakteristično je za klasičnu umetnost druge polovine V veka pre nove ere.

Pročitano 2578 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Januar 2020 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mermerna statua Ranjene Amazonke