Artnit

Utorak, 12 Mart 2013 21:51

Dvorac Lastino gnezdo - Krim Istaknut

Dvorac Lastino gnezdo nalazi se nedaleko od Jalte na litici iznad Crnog mora, na samom jugu čuvenog ukrajinskog poluostrva Krim. Nosi ime po lastama koje u velikom broju lete oko njega, zajedno sa jatima galebova. Postao je simbol južne obale Ukrajine i nalazi se na grbu poluostrva Krim.

O dvorcu Lastino gnezdo postoje brojne legende koje datiraju još iz srednjeg veka. Jedna od najlepših i najpoznatijih legendi je ona o ruskom generalu koji je svojoj ljubavi podigao romantičnu kuću na obodu litice. Kada se vratio sa bojišta, ranjen i skrhan bolovima, u kući nije zatekao svoju ljubav. Ona je po nekim pričama pobegla sa turskim krijumčarima, dok su mnogi tvrdili da se sa litice bacila u more.

Dvorac ima dugu istoriju. Istorijski dokumenti pokazuju da je ruski general, koji se borio u Rusko-turskom ratu, kao nagradu dobio zemljište za svoju hrabrost. On je zaista podigao drvenu kuću na obodu Avrorianske stene oko 1895. godine. Kuća je imala dugačku i lepu verandu sa pogledom na Crno more. On je želeo samoću i tišinu, samo plavo nebo i Crno more. Nazvao je svoju kuću dvorac ljubavi, ali istorija ne zna da li je to bila ljubav prema ženi ili neverovatnoj lepoti Krima.

Novi vlasnik nemački baron von Steingel odlučio je da sagradi otmeniju građevinu. 1910. godine arhitekta Aleksej Šervud, sin legendarnog autora najlepših građevina na Crvenom trgu u Moskvi, dolazi u Krim na medeni mesec. Baron koji je sanjao o romantičnom dvorcu zamolio je arhitektu da ga projektuje. Šervud je započeo sa radom i dvorac je izgrađen već 1912. godine. Međutim, baron nije dugo uživao u njemu. 1914. godine dvorac je prodat biznismenu Šelaputinu, koji je otvorio restoran u njegovim prostorijama. Tokom građanskog rata dvorac je bio napušten, što mu je bila i sudbina tokom vladavine Sovjeta, sve do 1968. godine kada je otvoren za posetu.

Lepota Lastinog gnezda je bila snažna inspiracija umetnicima. Početkom XX veka poznati ruski slikari Aivazovskyi, Lagorio i Bogoliubov ovekovečili su lepotu Lastinog gnezda na svojim platnima.

Dvorac Lastino gnezdo bio je omiljena scenografija sovjetskih dečjih filmova, pa čak i sovjetske ekranizacije legendarnog dela Agate Kristi "And Then There Were None".

Danas je dvorac Lastino gnezdo jedna od najvećih turističkih atrakcija u Ukrajini. Turisti iz celog sveta dive se arhitekti koji učinio nemoguće. Dvorac je monumentalan i u isto vreme elegantan veličanstven i bestežinski. Nedavno pronađene skice dokazale su da je izgled dvorca nastao po uzoru na druge dve poznate evropske građevine - nemački dvorac Neuschwanstein i portugalski toranj Belem.

Pročitano 2673 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 April 2019 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dvorac Lastino gnezdo - Krim