Artnit

Sreda, 02 Decembar 2015 11:55

Crni duh - Klajpeda Istaknut

Statua Crni duh predstavlja simbolično blago Klajpede, najstarijeg grada u Litvaniji. Nalazi se u blizini ostataka zamka Memel, tik pored mosta na levoj strani. Vajari Svajunas Jurkus i Sergejus Plotnikovas su sa ovom statuom oživeli litvansku legendu o susretu sa crnim duhom, koja se pominje u starim rukopisima.

Legenda kaže da je jedne večeri 1595. godine jedan od stražara zamka Memel, Hans von Hejdi, dok je šetao dokovima, video sablasnu figuru sa kapuljačom. Ovaj "Crni duh" ga je pitao o gradskoj nabavci žita i drveta za građu, i da li je iznos bio dovoljan? Stražar je odgovorio da su zalihe zaista dovoljne, ali je "Crni duh" u kapuljači upozorio stražara da će rezerve uskoro biti nedovoljne, a kada se "Crni duh" bolje video, nestao je.

Statua Crni duh je dramatična, izvajana od bronze. Visoka je 2,4 metra i prikazuje sablasnu figuru obučenu u odoru sa kapuljačom na glavi, koja se penje iz mutne vode i vuče se ka pristaništu. Njeni dugi prsti ruke su istureni iz ogrtača i u jednoj ruci drži fenjer.

Pročitano 1512 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Mart 2019 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Crni duh - Klajpeda