Artnit

Petak, 18 Januar 2013 23:03

Efendi-Mita Istaknut

Vinsent van Gog - Čovek sa rukama na glavi Vinsent van Gog - Čovek sa rukama na glavi

U romanu Nečista krv Bore Stankovića snažno i sugestivno je prikazan lik efendi-Mite. Njegova ličnost je osvetljena iznutra, psihološki. Njegov život je motivisan sociološkim činjenicama i istorijom njegove porodice.

Lik efendi-Mite je plastičan i živ u krugu svojih strasti, tipičan kao nosilac određenog duha i karaktera. Njegov lik u potpunosti uobličava prošlost i on se tragično uspinje da zaustavi vreme ili da ga samo ignoriše. U prošlosti vidi samo široke životne slobode svojih predaka zasnovane na društvenim pozicijama koje on nema i koje u jednom trenutku prestaju da postoje, a on po svaku cenu želi da ih zadrži, da ima ono čega više nema. Celog života je znao samo da bude gospodin, predstavnik i nosilac tradicionalnog nepristupačnog gospodstva. Bio je ohol i jedva bi se udostojio da primi pozdrav nižih od sebe. Uživao je u životu, jer je bio i prefinjeni čulnik i sladostrasnik.

Nemoćan da se prilagodi novim uslovima i uđe u novu društvenu stvarnost efendi-Mita napušta kuću i porodicu i odlazi u Tursku za agama i begovima. On gospodski živi daleko od svojih, harći i troši, dok mu u varoši kuću čuvaju žena i kćer Sofka. Kada uvidi da mu je celo bogatstvo propalo i želeći da sačuva svet koga više nema, on žrtvuje svoju kćer Sofku surovo i bezdušno. On predaje Sofku za ženu dečaku od dvanaest godina i za ljubavnicu seljaku Marku.

Orođivanje sa seljacima za efendi-Mitu je najbolniji udarac njegovoj taštini. Kada je nestao oreol bogatstva efendi-Mite pokazuje se goli čovek - kukavica, slabić, moralni brodolomnik, egoista. Verna slika njegove moralne situacije su njegovi mintani i kolije kojima su još samo porubi opšiveni novom, skupocenom postavom dok je sve iznutra staro i masno. Da bi je ubedio da se uda on Sofki prikazuje taj spoljašni privid nekadašnjeg bogatstva i sjaja u kojem se krije unutrašnja trulost i materijalna beda.

Nošen egoizmom efendi-Mita još jednom menja sudbinu Sofke. Kada je ona počela da živi skladnim porodičnim životom, on dolazi da traži novac od njenog muža Tomče. Na taj način on svojoj kćerki uništava ostatak života. U očima muža Tomče, Sofka postaje stvar koja se može kupiti novcem. Tim svojim bezobzirnim postupkom efendi-Mita propada potpuno ne samo materijalno, već i moralno.

Lik efendi-Mite iz romana Nečista krv Bore Stankovića je struktuiran spoljnim i unutrašnjim opisima. Ovaj lik je izrastao iz jednog doba i jednog društva, ali on u sebi nosi univerzalne karakteristike koje ga prenose i u savremeno doba.

Pročitano 22284 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Februar 2014 17:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Efendi-Mita