Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 18 Mart 2015 12:37

Pjer Ogist Renoar - Gladiola u vazi Istaknut

Iako su aktovi i urbani život bile primarne teme Pjera Ogista Renoara, on je takođe poznat po svojim impresionističkim slikama cveća. Skoro nejasni obris na njegovoj poznatoj slici cveća, Gladiola u vazi iz 1875. godine zasenjen je bojom i ova slika predstavlja upečatljiv primer impresionizma. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Pjer Ogist Renoar je bio majstor raskošnih slika cveća. On je jednom rekao: "Ja svoj um odmaram kada slikam cveće." Dok gleda nepomično cveće u vazi, on odbacuje preciznost. Dok na primer, holandske slike cveća prikazuju smisao za neposredno i prolaznost, on međutim kao da želi da zadrži ovu bledu lepotu cveća, stalno promenljivu prirodu na svojoj slici.

Slika Gladiola u vazi na prvi pogled izgleda veoma nagomilano, ali ako posmatrač duže posmatra sliku on vidi koliko su boje upotpunile jedna drugu. Tako boje stvaraju nežan osećaj, a nagomilanost koja je postojala na prvi pogled nestaje. Crna pozadina čini da se cveće istakne.

Bela tkanina je ispod vaze i gužva se, kao što je vidljivo iz plave senke na njoj. Iako se cveće preliva iz vaze, nema traga od njegovih senki na beloj tkanini. Vrh bele tkanine je savršen i horizontalan na desnoj strani, ali donosi i najveći kontrast crne i bele boje.

Linije na slici Gladiola u vazi variraju od stabljike do stabljike i zaustavljaju se. Iako većina linija nije potpuno vertikalna, čini se da su dijagonale okrenute prema levoj strani. Ovo daje pokret slici, jer je poslednjih nekoliko cvetova na levoj strani na stolu.

Pročitano 2159 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Mart 2019 12:09
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci