Artnit

Nedelja, 26 Juli 2015 10:58

Gipsofila - šlajer cveće Istaknut

Gipsofila, poznata i pod imenima šlajer cveće i šlajer, gaji se kao baštenska biljka, a posebno izgleda lepo u cvetnim aranžmanima sa ružama. Polegle vrste gipsofile se sade u kamenjare, u fugne suvih zidova i na ivicama leja, ali i u saksiji. Visoke vrste izgledaju zanimljivo kada se posade u leji sa ružama ili zvončićima, a ukrašavaju i enterijer doma kao rezano cveće.

Gypsophila je rod jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, koji pripada porodici karanfila, Cariophillaceae. Ime roda potiče od grčkih reči gipsos, što znači gips i philios, što znači nežan, a odnosi se na podlogu bogatu gipsom na kojoj neke vrste rastu.

Gipsofila potiče iz Evroazije, Afrike, Australije i pacifičkih ostrva. Osnovna vrsta raste u južnoj Evropi, na šljunkovitim planinama. Turska ima posebno visoku raznolikost, sa oko 35 endemskih vrsta.

Gusto razgranata, gipsofila raste rastresito jastučasto. Stabljika je polegla, sa stolonima, pomoću kojih se širi. Listovi su uski, linearni, zelene, sivo-zelene ili plavo-zelene boje. Može da poraste u visinu 10 do 80 cm.

U zavisnosti od vrste gipsofila cveta od maja do septembra. Sitni cvetovi mogu da budu bele, ružičaste ili bledoljubičaste boje.

Rod gipsofila je izvor saponina koji se mogu koristiti za mnoge svrhe, uključujući proizvodnju fotografskog filma i hemolitičke laboratorijske reagense. Nekoliko vrsta se koristi u biljnoj medicini i ishrani. Vrsta Gypsophila rokejeka se koristi za spremanje dezerta halve, a neke vrste su sastojci likera, sira i sladoleda, jer pružaju ukus i aromu. Gipsophila paniculata poznata po imenu bebin dah se najčešće koristi u cvetnim aranžmanima.

Pročitano 6075 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Novembar 2019 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gipsofila - šlajer cveće