Artnit

Utorak, 08 Januar 2013 00:00

Terakota saksije Istaknut

Pečena glina, terakota zbog svog prirodnog porekla se često koristi za izradu saksija. Terakota saksije se lepo uklapaju u svaki enterijer i eksterijer doma, bilo tradicionalni ili savremeni. One su uvek dobar izbor za dekorisanje domova, balkona, terasa i vrtova.

Iako su saksije od plastike sve popularnije, saksije od terakote imaju i dalje svoje mesto u srcu svakog ljubitelja dekorativnih biljaka. Danas je ponuda terakota saksija zaista velika. Ove saksije traju dugo, i ima ih različitih veličina i oblika.

U terakota saksiju može da se posadi skoro svaka biljka, od one najmanje do najveće. U visoke, uske terakota saksije mogu da se posade mirisni aranžmani od visokih i tankih cvetnica, koje će u njima delovati veoma elegantno, a za niske biljke će odgovarati više male i šire saksije. Za ruže i kaktuse se mogu izabrati niže i šire terakota saksije, a za zimzelene biljke jednostavne terakota saksije, bez ukrasa, jer će u njima najviše doći do izražaja. Velike terakota saksije su naročito dobre za mediteranski oleander i limun.

Jedna od najvažnijih prednosti ovih saksija je ta što je terakota potpuno prirodna i porozna. Poroznost znači da ne možete lako da previše zalijete biljku, a koren će "disati" mnogo lakše i sprečiće se njegovo truljenje. Ukoliko se u njih sade biljke koje vole više vode potrebno je da se češće zalivaju, posebno ako su saksije izložene suncu. Terakota je bolja za saksije koje će biti u senci ili na mestima sa više vlage. Pošto je terakota porozan materijal, zemlja u takvoj saksiji se brže isušuje, pa ako često zaboravljate da zalijete biljke nabavite plastične ili keramičke saksije.

Velika prednost terakote može da bude i njena težina i masivnost. Terakota saksija je uvek teža i stabilnija od plastične saksije iste veličine, i zato je posebno pogodna za stabilizaciju težih biljaka. Ove saksije, ako su velike i masivne teže će prevrnuti vetar ili dete. Ali, ako su u pitanju manje saksije sigurno nisu dobar izbor za porodice sa malom decom ili većim kućnim ljubimcima, jer su lomljive. Jednom kada se razbije ili ošteti za ovu saksiju nema popravke.

Zimi je potrebno dobro zaštititi terakota saksije zbog snega i niskih temperature, jer lako pucaju i ljušte se. Oblik saksije ima ulogu kod smrzavanja, a naročito saksije koje se sužavaju prema ivici mogu da puknu, ako se zemlja ili voda u njima smrznu. Najbolje je da se saksije unesu u kuću ili isprazne i okrenu naopako.

Bele mrlje od kamenca i soli iz veštačkog đubriva mogu da se pojavljuju na saksijama od terakote. To saksiji daje poseban vizuelni izgled u kojem neki odgajivači uživaju. Oni koji ne uživaju u tom "novom izgledu" saksije mogu da je očiste četkicom namočenom u sirće. Ili, mogu da nabave malo kvalitetnije i skuplje saksije kod kojih se ove neugledne mrlje vrlo retko i pojavljuju.

Terakota saksija se menja tokom vremena. Slaba apsorpcija vode može da podstakne rast algi ili mahovina, dajući stariji izgled saksiji.

Tradicionalne saksije od terakote nekima izgledaju bezlično i monotono, jer dolaze u jednoj boji i ne izgledaju posebno zanimljivo uz savremene minimalističke enterijere i eksterijere. Da bi se dao lični pečat vrtu, balkonu, terasi ili nekom prostoru u domu terakota saksija može da se oboji, dizajnira ili čak ukrasi nekim svetlucavim detaljima.

Kod kupovine saksija od terakote vodite računa da nemaju nikakve oštre ivice koje se mogu lako okrniti. Kvalitetna saksija ima dobar zvuk kada se kucne po njoj.

Nove saksije od terakote treba potopiti 24 sata da bi porozni materijal upio vodu. Inače, bi se moglo desiti da kada zasadite biljku, saksija upije vodu namenjenu biljci.

Da bi saksije od terakote trajale duže najbolje je da se premažu zaštitnom glazurom, a sigurno neće izgubiti ništa ni od svoje lepote. Onda ih možete staviti i napolje, na kišu, vetar ili sneg.

Terakota ili ne? Ovo je pitanje na koje ne postoji pogrešan odgovor. Savremeni odgajivači dekorativnih biljaka mogu da biraju, da se opredele samo za njene prednosti ili da razumeju i prednosti i nedostatke ovih saksija. Duga istorija terakote i njena prilagodljivost verovatno znači i da će se tradicija saksija od terakote nastaviti godinama.

Pročitano 8910 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Terakota saksije