Artnit

Petak, 31 Mart 2017 11:49

Simbolika orla Istaknut

Ohara Koson - Silazak orla Ohara Koson - Silazak orla

Iako je orao ptica grabljivica veoma je poštovan gotovo kod svih naroda. Poznat kao kralj neba i kralj ptica, smatran je simbolom slobode, nadahnuća i neslućenih visina, a u religijama i mitovima mnogih naroda orao je bio čest simbol vrhovnog božanstva. Zato što je jedina ptica koja može da gleda direktno u Sunce, bez ikakvih posledica on je i solarni simbol.

U mitologiji se orao smatrao božjom pticom i povezivao se sa vrhovnim božanstvom. To je na primer bog gromovnik Zevs kod starih Grka i Jupiter kod starih Rimljana, kod Feničana bog neba, kod Acteka bog sunca, a kod Vavilonaca uopšteno simbol božanstva.

Orao je bio simbol vladara, plemića i ratnika. Posle pobede nad Persijancima Aleksandar Veliki je preuzeo od njih kult orla. Orao rimskih legija, persijske i egipatske vojske, francuskog Prvog Carstva bio je simbol moći, snage i pobede.

Pojava orla je bila dobar predznak koji nosi sreću i uspeh. Indijanci su ga videli kao simbol velike snage, liderstva i vizije. U širem smislu ima značenje i pravednosti, srčanosti, vere, razboritosti i velikodušnosti. Ove su mu vrline pripisane zbog verovanja da sam obnavlja vlastito perje, a time i svoju mladost, a da polovinu ulovljenog plena uvek prepušta drugim pticama.

U ranom hrišćanstvu orao je viđen kao simbol nade i snage i predstavlja spasenje. U knjizi Otkrovenja se pojavljuje dva puta i oba puta u kontekstu koji sugeriše da je na strani Boga.

Zbog svog izgleda i statusa orao je u heraldici jedan od najstarijih grbovnih likova u mnogim velikim carstvima, od Vavilona do Egipta i Rima. U IX veku je ušao u evropsku heraldiku nakon krunisanja Karla Velikog za rimskog cara. On se nalazi na grbovima mnogih zemalja, počev od Vizantijskog i Austrougarskog carstva, pa do srpskog dvoglavog orla.

 

Pročitano 6654 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika orla