Artnit

Petak, 08 Decembar 2017 11:22

Leonardo da Vinči - O pticama Istaknut

Leonardo da Vinči - Crteži ptice u letu Leonardo da Vinči - Crteži ptice u letu

Privrženost vrlini

Ševa je ptica za koju se veruje da, ako se prinese obolelom koji će umreti, ona okreće glavu i ne gleda ga. Ali, ako će se oboleti oporaviti, ptica uopšte ne skida oči s njega, i uistinu je uzrok što će ga bolest ostaviti na miru. Slično, privrženost vrlini nikad se ne iskazuje u odnosu na rđavu ili naopaku stvar, nego se uvek zadržava kraj onih čestitih i vrlih stvari, i vraća se u plemenita srca kao što se ptice u zelenim šumama vraćaju rascvetalim granama. A ova privrženost ispoljava se više kod zle kobi nego u blagostanju, ponašajući se kao svetlost koja najviše sija tamo gde naiđe na najmračnije mesto.

Tuga

Tuga može da se uporedi s gavranom koji, kad vidi da su mu ptići beli, odlazi veoma ožalošćen i napušta ih uz tužno kričanje, i ne donosi im nikakvu hranu sve dok se ne pojavi nekoliko crnih pera.

Velikodušnost

Za orla se kaže da nikad nije tako silno gladan da svoj plen ne prepusti pticama koje se tu zateknu; a budući da ove nisu sposobne da se same prehranjuju, one mu se neminovno dodvoravaju, jer se na taj način hrane.

Neporočnost

Grlica nikad ne pomeša svog supružnika; i ako jedan od supružnika umre, drugi zauvek ostaje neporočan i nikad ne sleće na zelenu granu i ne pije bistru vodu.

Labud

Labud je beo, bez ijedne tačke, i na samrti umilno peva; tom pesmom okončava život.

Roda

Od bolesti se leči pijući slanu vodu. Ako shvati da njegova saputnica ima nedostataka, napušta je. U starosti, njegovi mladunci brinu oko nje i hrane je sve dok ne ugine.

Iz knjige Basilisk

Pročitano 3916 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Juli 2020 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Leonardo da Vinči - O pticama