Artnit

Subota, 05 Oktobar 2013 18:49

Andrea del Verokio - Puto sa delfinom Istaknut

Čuveni slikar i učitelj Leonarda da Vinčija Andrea del Verokio oko 1470. godine završava svoju čuvenu bronzanu statuu Puta sa delfinom, koja se često naziva i Dečak sa krilima. Statua se nalazila u dvorištu palate Vekio u Firenci, a 1959. godine smeštena je u njen muzej, i na njeno mesto je stavljena kopija.

Puto sa delfinom je bio zamišljen kao središnji deo fontane za jednu od Medičijevih vila u blizini Firence. Verovatno je prvobitno bio postavljen na fontani tako da delfin izbacuje mlaz vode, kao da time odgovara na čvrst zagrljaj u kome se nalazi.

Izraz putto (u množini putti) označava nagu decu sa krilima, koja se često nalaze uz važnije teme u antičkoj umetnosti. Oni personifikuju duhove raznih vrsta, obično na veseo i šaljiv način. Takav je na primer duh ljubavi, i u tom slučaju nazivaju ih kupidonima. U vreme rane renesanse ponovo ulaze u modu, kako u prvobitnom identitetu, tako i kao deca anđeli. Delfin vezuje Verokijevog puta za klasični tip.

Statua Puta sa delfinom, visine 68,50 cm izrađena je u bronzi. Mali puto stoji, obgrlivši delfina levom rukom. Njegov pokret je graciozan, srećan i razigran. Oblici poleću u svim pravcima polazeći od sredine ose, ali je pokret graciozan i povezan, a ne iskidan i izlomljen. Ispružena noga, delfin, ruke i krila slažu se u jednu uspravnu spiralu, zbog čega izgleda kao da se statua okreće pred našim očima.

Statua Puta sa delfinom je važna u razvoju renesansnog vajarstva. Posebno je bitan oblik spirale kojim je Andrea del Verokio razvio pozu u kojoj su svi stavovi statue od jednakog značaja.

Pročitano 2344 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 11 Oktobar 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Andrea del Verokio - Puto sa delfinom