Artnit

Sreda, 09 Oktobar 2019 10:06

Donatelo - Sveti Đorđe Istaknut

Jedan od najvećih vajara italijanske renesanse Donatelo je kao uzor za svoje statue preuzeo antička dela radi postizanja većeg stepena realizma, kao i dostojanstva i snage pokreta. Svoju poznatu statuu Svetog Đorđa je započeo 1415. godine za nišu crkve Or San Mikele u Firenci, a završio sledeće godine. Na njoj Donatelo otkriva duboko znanje o ljudskoj figuri u mirovanju i pokretu i verovatno počinje svoje ispitivanje proporcije i statike i dinamike ljudske figure. Danas se ova statua nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Statua Svetog Đorđa je modelovana u mermeru, visoka je 214 santimetara. On aim mirnu formu sa ublaženim i oplemenjenim realizmom. Sveti Đorđe je prikazan sa robusnim karakteristikama koje ističu muževnost kako stoji sa štitom ispred sebe i izgleda kao da bi se mogao okretati na svojoj maloj podlozi koja dodiruje zemlju. Obučen je u platnenu tuniku sa ogrtačem, ima rukavice na rukama i čizme na nogama. U oklopu, njegovo telo i udovi izgledaju veoma elastično. Njegov stav, sa težištem stavljenim na napred isturenu nogu, pokazuje spremnost da se brzo suprotstavi neprijateljima koji dolaze iz različitih pravaca za borbu. Uzdržana energija njegovog tela vidljiva je i u očima, koje kao da vrebaju na horizontu neprijatelja koji se približava.

Donatelo na postamentu za statuu Svetog Đorđa unosi novu vrstu reljefa koji je fizički plitak (otuda nazvan schiacciato, zaravnjen), ali stvara iluziju beskrajne dubine. Na njemu je prikazan najpoznatiji podvig Svetog Đorđa, ubijanje aždaje i devojka s desne strane, zarobljena princeza Sabra koju je došao da oslobodi. U ovom prizoru su fino iznijansirani odnosi svetlo-tamnog, kojima je postignuta aluzija prostora, vazduha i atmosfere.

Pročitano 3879 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Donatelo - Sveti Đorđe