Artnit

Subota, 23 Mart 2024 20:32

Sudir Kakar - Vera u sebe vezuje te za svet još više od strasti ili pohlepe Istaknut

Dizajn korica knjige Ekstaza Dizajn korica knjige Ekstaza

Učenici su se nasmejali, a Baba je sijao od zadovoljstva.

“Ali, Baba, da li čovek mora da postane monah i odrekne se sveta? Zar nema pomoći svetovnoj osobi?“ upita ga Vivek.

“Naravno da ima, kad bi čovek samo shvatio da mu je duša vezana. Da ga je svet zatočio, vezao svojim okovima strasti i pohlepe. Onda bi, s vremena na vreme, trebalo da potraži samoću i da se pomoli za veru i pobožnost. Nema ničeg većeg od vere. Rama, koji je Bog, morao je da sagradi most preko mora da bi stigao do Šri Lanke. Ali Hanuman, koji je imao vere samo u Ramino ime, preskočio je more u jednom skoku.

“Naravno, mora se verovati u neku spoljnu silu, ne u samoga sebe. Jedan učenik koji je imao čvrstu veru u svog gurua, dođe jednom, tako, do neke reke. Sklopio je oči, samo izgovorio guruovo ime i prešao reku hodajući po površini vode. Kad je to video, guru pomisli: “Ako moje ime ima takvu moć, koliko li sam ja veliki!“ Sledećeg dana i guru pokuša da pređe reku, izgovarajući “ja, ja, ja“. I utopi se.

“Vera u sebe vezuje te za svet još više od strasti ili pohlepe. Um nije ništa drugo do hrpa misli, a prva i najvažnija među njima jeste primarna misao: ja. Sve duhovne discipline teže ka tome da unište misao o ja. Put ka slobodi i spasenju vodi preko eliminisanja ja, nikad preko njegovog jačanja“.

Iz romana Ekstaza

Pročitano 393 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sudir Kakar - Vera u sebe vezuje te za svet još više od strasti ili pohlepe