Artnit

Subota, 06 Avgust 2022 10:45

Andre Žid - Ima gradova i gradova Istaknut

Dizajn korica knjige Zemaljska hrana Dizajn korica knjige Zemaljska hrana

Natanaele, govorit ću ti o gradovima.

Vidio sam Smirnu kako spava kao polegnuta djevojčica; Napulj kao pohotna kupačica, a Zaguan kao kabilski pastir komu su se od bliske zore zarumenjeli obrazi. Alžir dršće od ljubavi na suncu i obeznanjuje se od ljubavi noću.

Vidio sam na sjeveru sela zaspala na mjesečini; zidovi kuća bijahu naizmjence plavi i žuti; oko njih pružala se ravnica; po poljima su se vukla golema gumna sijena. Izlazimo u pusto polje; vraćamo se u zaspalo selo.

Ima gradova i gradova; kadšto se ne zna što ih je tamo moglo sazdati. - O, gradovi istoka, juga; gradovi ravnih krovova, bijelih terasa gdje noću lude žene dolaze sanjariti. Užici; ljubavne svetkovine; svjetla trgova što se gledana s brežuljaka doimlju poput svjetlucanja u noći.

Gradovi istoka! Raspaljena svečanost; ulice što ih tamo zovu svetim ulicama, gdje su kavane pune kurtizana i gdje ih reska glazba tjera da plešu. Njima kruže Arapi odjeveni u bijelo i djeca - koja mi se čine premlada da bi već upoznala ljubav. (Bilo ih je s usnama toplijim od ptičica na leglu.)

Gradovi sjevera! Pristaništa; tvornice; gradovi kojima dim skriva nebo. Spomenici; pokretni tornjevi; umišljenost lukova. Konjanici što u povorci prolaze drvoredima; užurbama gomila. Asfalt svjetlucav nakon kiše; bulevar gdje malakšu kestenovi; žene koje vas uvijek čekaju. Bijaše noći, noći tako mekih da bih se i na najslabiji poziv osjetio klonulim.

Jedanaest sati. - Zatvaranje; škripa željeznih kapaka. Gradovi. Kad sam noću prolazio samotnim ulicama, štakori su vrlo brzo bježali u odvode. Kroz prozorčiće podruma, vidjelo se kako polugoli ljudi prave kruh.

Iz prozne poeme Zemaljska hrana

Pročitano 1339 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Andre Žid - Ima gradova i gradova