Artnit

Subota, 30 Juli 2022 10:42

Jovan Dučić - Egipat je zemlja o kojoj puno znamo, ali koji stvarno ne postoji Istaknut

Ivan Ajvazovski - Karavan u oazi, Egipat Ivan Ajvazovski - Karavan u oazi, Egipat

Afrika, to prvog dana izgleda ne novi kontinent, nego nova zvezda; i to nova i neznana zvezda koja se stropoštala na usijano more, i zapalila celu pučinu. Međutim, sam Egipat, u prvom dodiru, ničim naročito ne iznenađuje. Sa ravnice mora zakoračimo u ravnicu zemlje, i to mirno, kao da se time nije ništa ni dogodilo. Egipat izgleda kao zemlja bez svoje granice; gde ne ulazimo na neka vrata; gde vidimo neku zemlju koja nema, kao sve druge zemlje, svoj početak i svoj svršetak.

Već sa prvim pogledom, čini vam se da ste u Egiptu sve odjednom sagledali, obuhvatili, objasnili. Odista, ova zemlja nema nego svega dva-tri predmeta, koji se, uvek istovetni, ponavljaju do na kraj sveta. Nešto neizmerno jednoliko i prazno, to je prvo čovekovo osećanje u Egiptu.

Egipat je zemlja o kojoj puno znamo, ali koji stvarno ne postoji. I ne postoji zemlja na kojoj nema ničeg uspravnog, i koja je samo prazna ploča s jednog kraja na drugi. Nigde naše oko da se na nečem zadrži, ni uho da išta osluhne. U Egiptu postoji samo nebo, ali i ono uvek prazno, i uvek nepomično, i svagda jedne iste boje. Niotkud da se podigne pramičak magle, ni da nebeski svod vetar pomuti i potrese. To je vrlo uočljiva razlika između ovih mirnih prostora i naše panonske ravnice ili ruske stepe. Ako ovde u jedno doba godine sa mora naiđu oblaci, golemi kao planine, to je samo na njihovom prolasku sa mora za Etiopiju. Onamo će se zatim jednog dana svi ti oblaci proliti u legendarne abisinske kiše, koje će trajati mesecima. Ali ovde u Egiptu neće ipak pasti ni kap rose. Niti ikad vetar zalupiti ijedan prozor.

Ovo je zemlja gde se ništa ne događa.

Iz putopisa Pismo iz Egipta (knjiga Sa Mediterana)

Pročitano 1592 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Jovan Dučić - Egipat je zemlja o kojoj puno znamo, ali koji stvarno ne postoji