Artnit

Četvrtak, 27 Juni 2013 19:48

Albert Direr - Italijanske planine Istaknut

Albert Direr kao slikar, grafičar i teoretičar umetnosti, putujući po Italiji od jeseni 1494. do proleća 1495. godine, dolazi u dodir sa velikim delima italijanske renesanse. Kopije renesansnih majstora pokazuju kako je živo i intuitivno hvatao suštinu njihovog stila. Akvareli pejzaži slikani na povratku iz Venecije, kao što je akvarel sa nazivom Italijanske planine spadaju u njegova najlepša ostvarenja. Danas se slika nalazi u muzeju Ašmolin u Oksfordu.

Slika Italijanske planine pripada seriji od 12 akvarela koji su nastali na putovanju Alberta Direra po Italiji. Značajno je to što on nije zabeležio ime mesta; posebno lociranje nije ga zanimalo. Naziv koji je nabacio izgleda potpuno tačan, jer to nije "portret", već "studija prema modelu" zapažena sa vanvremenskom svežinom.

Tema slike su Alpi u južnom Tirolu. Prikazan je vešto odabran segment pejzaža širokim potezima četkice, a na nekim mestima je grubo skiciran. Detalji na slici, kao što su drveće, kuće, putevi su neverovatno usklađeni. Direr pretežno koristi čiste, hladne boje koje uprkos tome što ne postoji izražen kontrast svetlo i tamno, još uvek sugerišu dubinu i atmosferu. Skoro da se oseća hladnoća u svežem vazduhu, u plavetnilu Alpa.

Na slici Italijanske planine ističe se širina i lirizam. Miran ritam panorame blago zarubljenih padina pokazuje shvatanje prirode Alberta Direra u njenoj organskoj celini, kome je, u tim godinama, bio ravan jedino Leonardo da Vinči.

Pročitano 21224 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 01 Maj 2019 11:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Albert Direr - Italijanske planine