Artnit

Nedelja, 04 April 2021 10:39

Frenk Auerbah - Primrose Hill Istaknut

Pejzaži nemačko-britanskog slikara Frenka Auerbaha su poput njegovih portreta: bujno i intuitivno naslikani, sa mnogostrukim perspektivama i precizno i metodički izrađeni. Park Primrose Hill u severnom Londonu u blizini njegovog ateljea bio je jedan od Auerbahovih omiljenih pejzažnih tema. Slika Primrose Hill koju je naslikao 1971. godine danas se nalazi u galeriji Tejt u Londonu. Na ovoj slici je dnevno radio više od godinu dana, praveći više od pedeset radnih crteža u svim godišnjim dobima i u različito vreme.

Na slici Primrose Hill prikazani su valoviti brežuljci i kovitlajući oblaci koji zauzimaju skoro jednake delove slikovne ravni. Samo brdo se sastoji od oker i šumskozelenih poteza četkice, sa sjajnom jarkožutom bojom blizu grebena. Postoji nedvosmislen osećaj kretanja, dok potezi četkice pejzaža kao da vodoravno krstare, a oblaci zamahuju i šarene kao da se ponovo formiraju svakih nekoliko sekundi. Izgleda da plavo-belo nebo i hladne zelene boje predstavljaju prilično blag dan, prikazan sa mirnom i izolovanom vezanošću za to područje. Nijedna ljudska figura ne razbija prostranstvo i dominaciju prirode.

Pejzaž na slici Primrose Hill je neuhvatljiv i kolebljiv. Čini se da je priroda za Frenka Auerbaha trenutna i iskače iz praznine. Promenljiv izgled parka uticao je na razvoj slike koja je neprestano strugana i prefarbavana. Ova slika, u poređenju sa mnogim njegovim pejzažima, čini se prilično doslovnim prikazom parka, sa udaljenim drvoredom i brdom koje kao da teče. Znakovi boje usmeravaju posmatrača da prati nagib i topografiju zemlje.

Pročitano 1447 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frenk Auerbah - Primrose Hill