Artnit

Petak, 06 Juli 2018 10:41

Simbolika grlice Istaknut

Sofi Džendžember Anderson - Mala grlica Sofi Džendžember Anderson - Mala grlica

Grlica je nežna, lako pripitomljiva ptica, koja sleće bez straha na svaki dlan koji joj ponudi dobru nameru. Ona je od davnina označavala za neke ljude odanu ljubav, a za neke žrtvu. Parovi grlica su inspiracija u umetnosti i književnosti i tema biblijskih priča. I danas su i dalje povezani sa tradicijom Božića.

Grlica je sveta ptica grčkih boginja poljoprivrede Demetre i ljubavi Afrodite. Pošto je smatrana pticom ljubavi, rečeno je da su grlice nacrtale nebesku kočiju Afrodite. U rimskoj mitologiji, grlica je bila jedan od simbola boginje zadate reči i zakletve Fides.

Biblija prikazuje grlice kao odane, iskrene i nežne. Mnoge biblijske priče se odnose na žrtvovanje ovih ptica u hrišćanskoj tradiciji. U Levitskom zakoniku dve grlice su zamenile žrtvovanje jagnjeta. Marija i Josif su žrtvovali dve grlice u Jerusalimu nakon Hristovog rođenja. Par grlica je žrtvovan za Devicu Mariju pri njenom prečišćavanju.

Grlica je ptica prolaza. U Judeji se pojavljuje rano u proleće, kada izlaze listovi, cveće se otvara i svaka stvar izgleda lepo.

Grlica bira samo jednog partnera sa kojim će provesti život. Ako dođe do smrti, napuštena jedinka mnogo vremena provede u žalosti, tugujući za svojim partnerom. Zbog odanosti, posvećenosti i jake veze koju ostvaruju, grlice su postale simbol večne predane ljubavi. U renesansnoj Evropi, grlica je bila predana partnerka Feniksa. Zbog toga se grlice savršeno uklapaju sa zlatnim zvonima i na venčanjima.

Grlica je prikazana u nizu narodnih pesama o ljubavi i gubitku. Ovo će objasniti neki stihovi Solomonove pesme nad pesmama. One su bile inspiracija Vilijamu Šekspiru u pesmi Feniks i grlica.

Pročitano 21316 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 Mart 2021 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika grlice