Artnit

Ponedeljak, 09 Novembar 2015 12:14

Kosac - kralj prepelica Istaknut

Kosac (Crex crex) je ptica, koja pripada porodici vodenih kokoški (Rallidae). Smatra se da je dobio ime, kosac zbog svog osobenog oglašavanja kreks-kreks, koje podseća na zvuk brušenja kose ili struganje češlja o ivicu stola. U narodu je poznat i pod imenima areš, hareš, prdavac, prepeličar i kralj prepelica. Živi na travnjacima, livadama i poljima u blizini vode. Telo mu je sitno, a perje braon boje i lako se kamuflira u rastinje, pa se teško može primetiti.

Kosac je veliki kao grlica. Dug je 22 do 25 cm, sa rasponom krila 46 do 53 cm. Težak je 125 do 210 g. Noge su duge i snažne. Kljun je kratak, oštar, žućkast kao i noge.

Kosac je ptica selica. Zimu provodi u Africi, a krajem marta kreće prema Evropi da bi se gnezdio.

Za vreme gnežđenja, od početka maja do polovine jula, kosac se oglašava tokom cele noći, a ponekad i danju. Njegov pomalo iritantni način oglašavanja zapravo je ljubavna pesma. Mužjak se udvara ženki pomoću hrane. Tokom udvaranja vrat, rep i krila mu se šire, dok je glava spuštena. Gnezdo, koje je dugo 12 do 15 cm uglavnom pravi u travnjaku, a ponekad duž žive ograde, u blizini izolovanog drveta ili žbuna, ili u vegetaciji, gde trava nije dovoljno visoka na početku sezone. Gnezdo je dobro sakriveno u travi, napravljeno često u šupljini u zemlji od pletene grube suve trave i drugih biljaka, a obloženo finijom travom. Ženka obično snese 6 do 14 ovalnih, sjajnih, kremastih ili zatamnjenih sa zelenom, plavom, sivom ili crveno-braon mrljom. Za vreme inkubacije samo ženka leži na jajima, a nakon oko 20 dana, ptići se izležu i napuštaju gnezdo veoma brzo.

Kosac se hrani uglavnom insektima, larvama, malim žabama, kišnim glistama, semenkama.

U Evropi brojnost kosaca opada i preti mu izumiranje. Rast poljoprivrednih oblasti posebno je uticao na gubitak staništa i smanjenje broja kosaca. Često stradaju od poljoprivrednih mašina, a prerana kosidba tokom juna uništava njihova gnezda, jaja i ptiće, a preživeli ostaju bez zaklona. Kosac danas spada u ugroženu vrstu ptice.

Pročitano 4206 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kosac - kralj prepelica