Artnit

Četvrtak, 15 Avgust 2019 10:00

Čarls Bukovski - Došao je red i na mene za malo sreće, ne mnogo ali bar malčice Istaknut

Dizajn korica knjige Faktotum Dizajn korica knjige Faktotum

Biro za zapošljavanje države Florida bio je zgodno mesto. Nije bila takva gužva kao u losanđeleskom birou, koji je uvek bio pun. Došao je red i na mene za malo sreće, ne mnogo ali bar malčice. Istina je da nisam bio ambiciozan, ali moralo je postojati i neko mesto za neambiciozne ljude, mislim neko bolje mesto od onog koje te obično čeka.

Kako, jebi ga, može čoveku prijati da ga u pola sedam ujutru probudi budulnik, da skače iz kreveta, oblači se, na silu se najede, sere, piša, pere zube i češlja se, i onda se probija kroz saobraćaj da bi stigao do mesta gde u suštini pravi grdne pare za nekog drugog, i gde još traže da bude zahvalan što mu je pružena prilika za tako nešto?

Prozvali su moje ime. Ispred službenika je bio formular koji sam popunio kad sam došao. Razradio sam svoja radna iskustva na kreativan način. Tako rade profesionalci: izostaviš prethodne slabije plaćene poslove i detaljno opišeš samo one bolje, ne pominjući periode kad si po šest meseci samo pijančio i živeo s nekom ženskom tek puštenom iz ludnice ili lošeg braka. Naravno, pošto su svi moji poslovi bili slabo plaćeni, izostavio sam one najslabije plaćene.

Iz romana Faktotum

Pročitano 2903 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čarls Bukovski - Došao je red i na mene za malo sreće, ne mnogo ali bar malčice