Artnit

Nedelja, 03 Decembar 2017 11:52

Barok u književnosti Istaknut

Rafael Delorm - Fantazija baroka Rafael Delorm - Fantazija baroka

Barok je opšti stil umetnosti i književnosti u XVI i XVII veku, koji se nadovezuje na renesansu. Njegovo vremensko određenje uglavnom obuhvata razdoblje između 1570. i 1670. godine. Umetnički izvor baroka je renesansa a duh katolički reakcionizam. Književnost baroka razvija se u senci kontrole katoličke reakcije, a na književno stvaralaštvo posebno utiču ideje katoličke crkve o čoveku i životu. Nasuprot renesansnom optimizmu, veri u život i čovekovu snagu, u baroku se pripoveda ljudska nemoć i ništavnost ovozemaljskog života. Misao i rasprave o smrti postaje centralna tema crkvene literature i snažno utiče na književnost baroka.

Barok se u književnosti prvo javlja u Španiji pod nazivom gongorizam (po piscu Luisu de Gongori), zatim u Italiji gde ima naziv marinizam (po pesniku Đan Batisti Marinu), u Engleskoj kao jufjuizam po romanu Jufjuis, Džordža Lilija, u Francuskoj kao preciznost (po Molijerovoj komediji Smešne precioze).

Književnost baroka dala je nove oblike književnog stvaralaštva. Javljaju se pisci koji su delima dali nove neuobičajene forme. Neobičnost se postiže čudnim i originalnim izrazima i stilskim sredstvima. Neguju se svi oblici književnosti poezija, proza i drama. Stvara se i nova, neobična poezija koja izražava slobodno osećanje i koju karakteriše čudna forma. U poeziji prevladavaju sonet i epigram, a a lirska pesma je sa temom ljubavne boli i prolaznosti ovozemaljskog života i zemaljskih vriednosti. Teme istorijskih epova, koji treba da pouče u duhu hrišćanstva su iz nacionalne istorije. U prozi dominiraju viteški i pikaški romani. Glavna tema drama je sukob pojedinca i društva. Nastaju melodrama i opera.

Opšte odlike književnosti baroka su blistavost i snažni izrazi slike, neobičnosti, kontrast i metafora, pesničke figure antiteza, antimetabola, oksimoron, paradoks, hiperbola, groteska, apsurd, kao i obilje reči i detalja. Ovaj stil u književnosti je literaturi dao upečatljivo obeležje u jednom čitavom istorijskom periodu. Značajniji evropski književnici baroknog razdoblja bili su Luis de Gongora, Pedro Kalderon de la Barka, Đan Batista Marino, Džon Milton.

Pročitano 10541 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Novembar 2020 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Barok u književnosti