Artnit

Nedelja, 30 Oktobar 2016 12:32

Sebični džin Istaknut

Kate Seredy - Ilustracija iz bajke Sebični džin, 1935. godine Kate Seredy - Ilustracija iz bajke Sebični džin, 1935. godine

Sebični džin je jedna od modernih bajki Oskara Vajlda, koja je objavljena u zbirci Srećni princ i druge bajke 1888. godine. Ova jednostavna i vrlo zanimljiva priča o moralnom raspadu čoveka nosi u sebi unutrašnje značenje i moralnu poruku. Oskar Vajld utvrđuje put čoveka ka spasenju i daje moralnu lekciju ljubavi, da ako damo sreću drugima možemo osetiti sreću u životu.

Bajka Sebični džin se razvija oko osobe koja je po prirodi veoma sebična. Džin je visok, masivan i izgleda ružno. On se vraća nakon sedam godina u svoju kuću i oko svog imanja izgrađuje visok zid. Pošto nije voleo decu koja su se igrala u njegovom vrtu, prepunom prekrasnog cveća i sočnih breskvi, on ih tera iz njega. Ali, vremenom je u njegovom vrtu zavladala zima, bili su samo sneg i mraz, lišće nije listalo i ptice nisu pevale. Džin je takođe primetio da kada neki mali dečaci zavire u njegov vrt kroz rupu na zidu, proleće se vraća u vrt i ptice počinju da pevaju. Kada je shvatio da je pogrešio srušio je zid i pustio je da se deca igraju u njegovom vrtu koji se opet zazeleneo. Džin više nije bio sebičan, a njegove reči "imam mnogo lepog cveća, ali deca su najlepši cvetovi od svih", izražavaju slikovito njegovu ljubav prema deci. Sa godinama koje su prolazile džin je stario i slabio. Kada su jednog dana dotrčala deca, našli su ga mrtvog pod drvetom, pokrivenog belim cvetovima.

Pročitano 18702 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Septembar 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sebični džin