Artnit

Subota, 05 Decembar 2015 12:31

Odani prijatelj Istaknut

Čarls Robinson - Odani prijatelj Čarls Robinson - Odani prijatelj

Alegorična, umetnička bajka Oskara Vajlda Odani prijatelj objavljena je 1888. godine u knjizi Srećni Princ i druge bajke. Naslov ove bajke ima direktno značenje i ukazuje na odanog prijatelja, koji je rizikovao svoj život kako ne bi izgubio prijateljstvo. Oskar Vajld daje ironičan, gotovo ciničan prikaz naivnosti i plemenitosti malog Hansa koju do krajnjih granica iskorišćava podla i samouverena praktičnost mlinara pod maskom prijateljstva.

Odani prijatelj ima oblik priče unutar priče. Priča počinje pored jezerceta, oko koga su okupljene životinje. Mala ptica, mudri konopljar pripoveda priču ptičici i patki, podstaknit primedbom vodenog pacova da ne zna ništa o roditeljskim osećanjima. On tvrdi da nema ništa plemenitije i dragocenije od odanog prijatelja. "Da imate odanog prijatelja, šta biste mu vi dali zauzvrat?" pita ptičica.

Konopljar pripoveda priču o mladom, siromašnom Hansu koji zarađuje za hranu prodavanjem cveća iz svog vrta. Bogati mlinar je govorio da Hans nema većeg i odanijeg prijatelja od njega, a u stvari ga je iskorišćavao i nikada mu nije pomagao. On ga je posećivao samo u proleće i uzimao nešto voća i cveća, a preko zime nije dolazio, jer nije imao koristi i znao je da mu treba pomoć, jer gladuje i smrzava se. Da ne bi izgubio mlinarevo prijateljstvo ili ga uvredio mali Hans je uvek radio sve što je mlinar tražio i nije shvatao da ga on iskorišćava. Kada je došlo proleće mlinar posećuje Hansa sa velikom košarom, jer je hteo da mu pokloni cveće. Hans mu je ispričao da je preko zime prodao svoja kolica da bi mogao da kupi hleba, i nameravao je da kupi nova kada proda cveće. Mlinar je obećao da mu da svoja stara, polomljena kolica, a Hans je bio presrećan i poklonio mu sve svoje cveće. Zato što je obećao da će da mu pokloni svoja stara kolica, mlinar je od Hansa stalno tražio da mu učini neku uslugu. Tako je jedan dan odneo da proda vreću brašna, drugi popravio krov sa svojom daskom, a treći odveo ovce na pašu. Zbog pomaganja mlinaru Hans je svaki dan bio premoren i nije mogao da brine o svom vrtu. Želja malog Hansa da ostane prijatelj mlinara konačno se pokazuje fatalnom za njega. Jedne noći mlinar je morao otići po doktora, jer se njegov sin povredio. Pošto je bilo veliko nevreme i noć poslao je Hansa, ali nije hteo da mu pozajmi lampu. Hans je pozvao doktora, a dok se vraćao kući, on je zbog mraka i oluje slučajno zalutao u močvaru punu dubokih jama i tamo se utopio. Njegovo telo su sutradan našli pastiri. Na pogreb malog Hansa su došli svi, a mlinar je stupao na čelu povorke. Nakon povorke, mlinar kaže da je šteta što je Hans umro, jer mu je skoro poklonio svoja kolica, a sada ne zna šta bi sa njima, jer mu smetaju, a suviše su stara da bi ih prodao.

Konopljar je ispričao priču o "odanom" mlinaru, da bi dokazao vodenom pacovu da sebičnost ponekad postoji u ljudskom srcu i da se ne može uopšte savladati. Međutim, vodenom pacovu, koji je uvek povezivan sa prljavštinom i izdajom svideo se mlinar i nije shvatio poruku priče.

Pročitano 25833 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 April 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Odani prijatelj