Artnit

Nedelja, 13 Januar 2013 00:21

Jututunska narodna himna Istaknut

Johan Bes - Knez Mihailo Obrenović Johan Bes - Knez Mihailo Obrenović

Jovan Jovanović Zmaj je tvorac srpske satirične poezije. Jututunska narodna himna, koja je objavljena 1865. godine je jedna od njegovih najboljih satiričnih pesama. Ova pesma napada kneza Mihaila Obrenovića i njegov birokratski režim.

Tema pesme Jututunska narodna himna je izobličavanje monarhije i sveta koji je okružuje. Da bi opevao ovu temu Jovan Jovanović Zmaj parodira himnu i pesma iz strofe u strofu prerasta u veliku rugalicu vladarskoj svemoći. Pesnik jetko i sa bolom u duši napada režim Obrenovića. On kritikuje krut birokratizam i špijunažu koja postoji svuda, despotiju i apsolutizam. Od Boga traži da vladaru podari što više policajaca, potkazivača i žandara, i da mu time obezbedi veću sigurnost i lakšu vladavinu. U tome se krije aluzija na već postojeći policijski sistem vladanja. Takođe, on se ruga i ulizicama kojih je bilo mnogo. U pojedinim strofama njegova ironija se pretvara u kritiku naroda i u ogorčenje zbog njegovog ćutanja i pasivnog držanja.

Pesma Jututunska narodna himna Jovana Jovanovića Zmaja je puna poruge i najoštrije kritike protiv Obrenovićevog režima. Jezik kojim je pisana obiluje govornim obrtima, sirovim frazama iz svakodnevnog života. Pesnikov stil je duhovit, oštar, zajedljiv i iskričav. Njegovo kazivanje je slikovito i podstiče na razmišljanje i savremenog čitaoca.

Pročitano 6050 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jututunska narodna himna