Artnit

Sreda, 31 Juli 2013 20:07

Ban Zrinjanin i Begzada devojka Istaknut

Mikloš Barabaš - Nikola Zrinski Mikloš Barabaš - Nikola Zrinski

U narodnim epskim pesmama o Zrinjanima i Ugričićima su opevani mnogi junaci. Najviše ima pesama o slavnom braniocu Sigeta, Nikoli Zrinskom koji je ratovao protiv Turaka još od svoje rane mladosti i prošao kroz mnogobrojne okršaje. Njegov najpotpuniji lik je dat u narodnoj epskoj pesmi Ban Zrinjanin i Begzada devojka.

Tema narodne epske pesme Ban Zrinjanin i Begzada devojka je spasavanje Nikole Zrinskog iz turske tamnice uz pomoć devojke sa neprijateljske strane. U pesmi je opevana tuga utamničenog junaka i suptilna ljubav mlade i lepe Turkinje prema tužnom i usamljenom zarobljeniku. Iz velike ljubavi lepe Turkinje rađa se i misao o bekstvu sa zarobljenim junakom, koji joj obećava da će se oženiti njom.

Posle bekstva, na putu prena dvoru Zrinskog mlada Turkinja više puta ponavlja reči kojima iskazuje strepnju da li se dopada banu. Ona se plaši da ne postane robinja i zato ga moli da je uda za nekog bližnjeg, ako je već oženjen. Zrinski je tužan, jer je svestan da neće moći da održi datu reč, pošto ga kod kuće čekaju žena i dva sina. On postaje i svestan da je na putu da iskrenost nagradi prevarom. Međutim, kada se približi dvoru on čuje zvona, stara majka mu ubrzo saopštava da mu je žena već umrla. Ta beskrajno tužna vest mu je omogućila da datu reč pretvori u delo. Begzada tada zaista postaje banica.

Narodna epska pesma Ban Zrinjanin i Begzada devojka je ispevana na ikavskom narečju. Ban Zrinjanin je prikazan kao veliki junak, ali i kao tiha misaona priroda i častan čovek. U pesmi ima mnogo lepih slika i opisa. Tu su opisi odela, junačkog ruha, oružja, opremanja konja, lepote.

Pročitano 3226 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Februar 2021 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ban Zrinjanin i Begzada devojka