Artnit

Ponedeljak, 25 Februar 2013 22:37

Sumnjivo lice Istaknut

Dizajn korica knjige Sumnjivo lice Dizajn korica knjige Sumnjivo lice

Komediju Sumnjivo lice napisao je Branislav Nusić 1887. godine. Ova komedija je bila zabranjivana, jer se iza smeha krio podsmeh upućen ondašnjoj vlasti. Prvi put je na pozornici izvedena 1923. godine u Beogradu.

Sumnjivo lice je napisano u drugom licu, a radnja se vezuje za kraj osamdesetih godina XIX veka. U središtu ove komedije je srpska vlast u vreme vladavine Obrenovića.

U Palanci, gde život teče mirno i jednolično jedno pismo unosi nemir i smeh. Jerotije Pantić, sreski kapetan i njegova žena Anđa čitaju pismo namenjeno njihovoj kćerki Marici i otkrivaju da ona ima momka. Žučnu raspravu između njih dvoje prekida gospodin Vića koji donosi telegram iz ministarstva. Telegramom se obaveštava da je u srezu sumnjivo lice koje nosi revolucionarne spise i da se jedino zna da je u pitanju mlad čovek. U isto vreme i Marica, kćerka kapetana Jerotija dobija pismo od svog momka Đoke koji je obaveštava da je stigao i odseo u hotelu Evropa. I tada dolazi do zabune, Aleksa Žunjić, sreski špijun u potrazi za sumnjivim licem nailazi na Đoku u hotelu Evropa, za koga misli da je sumnjivo lice. Jerotije Pantić sa Vićom i pisarima organizuje hvatanje sumnjivog lica, ali pre nego što i započne ispitivanje on telegramom obaveštava ministarstvo o njegovom hvatanju, nadajući se da će da dobije unapređenje. U toku ispitivanja utvrđuje se da je opasno sumnjivo lice koje se traži budući načelnikov zet, koji se, iz straha od roditelja svoje Marice, prijavio pod lažnim imenom. Kapetan Jerotije razmišlja kako da ispravi grešku i na Vićin predlog rešava da ode sa Đokom, budućim zetom, kod ministra, i da za sve okrivi Vićinu ljubomoru.

U komediji Sumnjivo lice Branislav Nušić ismeva vlast na lokalnom nivou koja je korumpirana i agresivna, lopovska i licemerna, i izabrana na lažiranim izborima. Glavni predstavnik te vlasti je sreski kapetan, Jerotije Pantić koji je okružen svitom sitnih zlikovaca i kradljivaca. Likovi su veoma upečatljivo dati kao tipični predstavnici vlasti u Srbiji tog doba. Oni su duhovno siromašni, ne odlikuju ih moralne osobine. Verni su vlasti samo zbog svoje lične koristi i ne prezaju ni od čega da bi postigli svoje niske ciljeve.

Sumnjivo lice je prva velika komedija Branislava Nušiča i jedna od najpopularnijih, najsmešnijih i najsmelijih drama napisanih na srpskom jeziku. Menjali su se običaji, navike, prolazile su dinastije, državna uređenja i društveni sistemi, menjale se granice i oblici vlasti, ali Nušićevo pronicljivo i surovo remek-delo Sumnjivo lice o ambicijama i strahovima malih palanačkih karijerista nije prestalo da zasmejava i ismejava Srbiju.

Pročitano 19495 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 Mart 2021 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sumnjivo lice