Artnit

Sreda, 14 April 2021 10:26

Velibor Gligorić - O komediji Pokojnik Branislava Nušića Istaknut

Plakat za pozorišnu predstavu Pokojnik Plakat za pozorišnu predstavu Pokojnik

Nušić je u Pokojniku dosledan svome patrijarhalnom stavu prema braku. I tu je žena "nevaljalica" koja vara muža, zbog nje je muž prinuđen da beži u svet, da odigra nešto slično od one istorije u Tolstojevom Živom lešu. Za vreme dok on stranstvuje kao fingirani samoubica, "pokojnik", beskrupulozni naslednici odnose mu lažju i prevarom imovinu i naučne radove.

Kada se "iz mrtvih" vrati natrag, njegova imovina već je u rukama krupnog kapitala, njegov naučni rad poslužio je jednom mladom prijatelju da ovaj na osnovu njega stekne katedru i naučničku reputaciju, a i žena mu je pripala drugome. Nušić tu prikazuje preciznije poreklo bogatstva, kako se ono stiče lupeški i prevarom, kako se u društvu može doći do uvaženja takođe bezobzirnim i beskrupoloznim sredstvima, a tu prvi put iznosi na videlo moć i silu krupnog kapitala u društvu.

Fingirani pokojnik koji se vratio u život traži povraćaj svojih prava. Ali kad njegovo prisustvo zbog ovog zahteva postane opasno, njemu krupni kapital smišljeno i hladno prikačinje da je "antidržavni". Ponavlja se ono što je Nušić opisao u Sumnjivom licu. Lice koje se, moralno i savešću uzbunjeno, suprotstavi pljački, kriminalu privilegisanih društvenih sila, ili prosto smeta ostvarenju interesa tih sila, oglašeno je neumitno i bezobzirno za lice koje podriva temelje društva i prema kome se moraju primeniti sve mere društvene bezbednosti. Svoj lični interes indentifikuje se s državnim, narodnim i društvenim, svoj lični protivnik oglašuje se i goni kao "destruktivni defetist". Na inženjera "pokojnika" graknulo se u komediji da ugrožava porodicu, privatnu svojinu, autoritet, stubove društva, predočilo mu se da mu predstoji zatvor, šikaniranje, sramno progonstvo, ako se ne povinuje sili, tada kada je on bio sav svojim pogledima, nazorima i zahtevima privezan za te stubove. I kao u basni kad se zec da u bekstvo da ne bi uzaludno dokazivao silnicama da nema rogove, već duge uši, inženjer se bez otpora povlači sa scene uz cinični osmeh i naravoučenije onih koji su ga opljačkali, da "pravda na kraju pobeđuje". 

Iz knjige Velibor Gligorić - Kritike

Pročitano 1470 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Velibor Gligorić - O komediji Pokojnik Branislava Nušića