Artnit

Nedelja, 03 Februar 2013 23:20

Fema Istaknut

Obri Birdsli - Debela žena Obri Birdsli - Debela žena

Jovan Sterija Popović u svojim delima reljefno oblikuje likove i tipove, mentalitet i karaktere koji stvaraju malovaroški svet i život. U komediji Pokondirena tikva izdvaja se lik Feme kroz koji je osvetljen problem kondirenja i težnje malograđanina da samo na osnovu bogatstva pređe u viši društveni red.

U liku Feme Jovan Sterija Popović je dao ličnost iz obogaćenog zanatlijskog staleža, koji nije više zadovoljan svojim mestom na društvenoj lestvici i teži da se izdvoji iz svoje esnafske sredine i uđe u red "noblesa". Fema, koja je godine provela u smradu opančarske radionice sa mužem koji ju je prisiljavao da naporno radi, ostavši udovica sa velikim imetkom čini sve da pobegne iz svog zanatlijskog opančarskog sveta u višu klasu i postane ugledna dama.

Da bi što pre postala deo "noblesa" Fema potpuno menja sebe, svoj izgled i svoje ponašanje, nabavlja luksuzan nameštaj, slugu oblači u livreju. Spolja je izgledala kao dama, ali je iznutra bila ono što jeste, jedna sirova, uobražena malograđanka koja je umislila da je školovana i otmena dama. Fema je svesna da svoje uzdizanje u gornje društvene slojeve ne može da postigne samo spoljašnjim oznakama; novcem, odelom, nameštajem. Ona uviđa da su joj potrebni i novi maniri i ton konverzacije, i zato koristi nakaradne pojmove, strane reči koje je negde slučajno čula, ili koje je sama izmislila. Na tom govoru koji često nema nikakvog smisla i koji ni ona sama ne razume Jovan Sterija Popović gradi komične efekte.

Fema stalno lebdi između iluzije i stvarnosti. Ona je u stalnom sukobu sa svojom prošlošću, i nastoji da se otrese svog dotadašnjeg života, da ga zaboravi kao ružan san, a ljude iz svoje kuće da preobrazi. U svojoj zanesenosti i uobraženosti vređa i ponižava svoje najbliže, razgoni sve oko sebe što odiše prostotom, i spremna je da se odrekne i najrođenijih zbog njihove zaostalosti.

Fema o svemu mnogo više priča nego što radi. Hoće da ima dva salona, da kupi karuce i konje, i ima mnogo planova, ali malo akcije. Ona ne dolazi u dodir sa pravim predstavnicima društvene "elite", nego sa varalicama i hohštaplerima, koji se predstavljaju za predstavnike gornjeg sloja društva, koristeći se njenom primitivnom naivnošću. U nespretnim pokušajima da promeni samu sebe i da postane deo višeg društvenog sloja Fema čini ludosti i nepromišljene stvari. Na kraju doživljava poraz, poniženje i sramotu, i ostaje ono što je i pre bila, jedna obična, pokondirena i priglupa majstorica bez ugleda i poštovanja.

Jovan Sterija Popović je u Pokondirenoj tikvi oživeo vrlo upečatljivo lik Feme. Njen lik je postao svevremen, i danas prisutan na srpskoj pozorišnoj sceni. Ali, lik Feme je i univerzalan, jer se može naći i u svim društvima, i u svim vremenima.

Pročitano 34506 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 21 Januar 2020 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Fema