Artnit

Subota, 28 Oktobar 2023 11:58

Seneka - Ti sve činiš radi uživanja, a ja ništa Istaknut

Dizajn korica knjige Rasprava o blaženom životu Dizajn korica knjige Rasprava o blaženom životu

“Pretvaraš se, kažeš mi, kao da ne razumeš ono što kažem. Ja, ipak, tvrdim da niko ne može prijatno živeti ako u isti mah i pošteno ne živi. Ali to ne može biti slučaj kod nemih životinja, ni kod onih koji svoje dobro odmeravaju prema jelima. Jasno i otvoreno posvedočujem da život koji ja smatram za prijatan nikome ne može pasti u deo bez vrline.“

Dobro, ali ko ne zna da su baš najveće budale prepune tih vaših uživanja, i da nevaljalstvo izobiluje prijatnostima, i da čak i duša pribavlja sebi ne samo loše nego čak i mnoge loše vrste uživanja? Naročito obest, i preterano samoisticanje i naduvenost koja se uzdiže nad ostale, zatim slepu i neuviđavnu ljubav prema vlastitim stvarima, tromo mekuštvo i neizmerno radovanje detinjarijama, brbljivost, oholost, ogovaralaštvo, lenjost i rasturenost mlitava i nad samim sobom spavaćiva duha.

Sve to vrlina rastura; ona vrši strogu smotru i uživanja procenjuje pre nego što ih primi, šta više, kad je ovo ili ono uživanje i odobrila, ona mu ne pripisuje nikakvu vrednost (dovoljno je da ga prima), i ono što joj čini zadovoljstvo nije uživanje, nego održavanje mere. Ako pak umerenost smanjuje uživanje, to je ogrešenje o najviše dobro.

Ti si zagrlio uživanje, ja ga ograničavam; ti se sav predaješ uživanju, ja se ne služim njime; ti smatraš da je ono najviše dobro, ja ga uopšte ne smatram ni za dobro; ti sve činiš radi uživanja, a ja ništa.

Iz dela Rasprava o blaženom životu

Pročitano 971 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Seneka - Ti sve činiš radi uživanja, a ja ništa